Иран започна кампания за ваксинация срещу COVID-19 с руската "Спутник V"

  • 09 февруари 2021 13:29

  • 277
  • 1
Иран започна кампания за ваксинация срещу COVID-19 с руската "Спутник V"
© Getty Images/Guliver

Иран започна програмата си за ваксинация срещу коронавируса, като лекарите и здравните работници са първите групи, които ще получат дози от руската ваксина "Спутник V", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Церемония, отбелязваща началото на кампанията за ваксинация, се проведе в болница "Имам Хомейни" в центъра на Техеран и беше излъчена по телевизията.

За да отговори на опасенията на скептиците, които поставиха под въпрос безопасността и ефикасността на руската ваксина, по телевизията беше показано как на церемонията синът на здравния министър Саид Намаки получава първата си доза от ваксината.

Ваксинацията започва в няколко болници в Иран. Всички 83 милиона иранци ще могат да получат ваксината на етапи, заяви Намаки пред държавната телевизия. Първи ще бъдат ваксинирани здравните работници, а след това хората на възраст над 65 години.

В четвъртък бяха доставени половин милион дози от ваксината "Спутник V" и се очаква през следващите седмици да пристигнат още.

Кампанията за ваксинация беше планирана така, че да може да започне 24 часа преди 42-ата годишнина от ислямската революция в страната през 1979 г., отбелязва ДПА.

САЩ за ваксината "Спутник V": Най-големият научен пробив на Русия от времената на СССР

Намаки подчерта, че страната ще използва само разработени в чужбина ваксини, които са били признати и одобрени на международно равнище и вече се използват другаде. Техеран работи и по собствени ваксини, но може да минат седмици или месеци, преди да бъдат одобрени.

От началото на пандемията преди близо година в Иран бяха регистрирани над 58 000 смъртни случая и над 1,4 милиона заразени. Благодарение на наложените от ноември ограничителни мерки ситуацията се подобри, но дневно се регистрират до 70 нови жертви и 7000 новозаразени. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Tinaa22

2021.04.10 | 03:59

1
­­В­­­и­ж­­­т­­­е­­ ­м­­­о­я­­­т­а­­ ­т­­­и­­й­н­­ ­­п­­­у­­­т­­­к­а­­­ ­­­-­­ ­­­W­­W­­­W­­­.­­­B­­­G­1­7­­­.­­C­L­­U­­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини