Участниците в междулибийския диалог избраха временен премиер на Либия

  • 05 февруари 2021 20:36

  • 910
  • 1
Участниците в междулибийския диалог избраха временен премиер на Либия
© Getty images

Участниците в междулибийския диалог, събрали се под егидата на ООН в Швейцария определиха днес Абдел Хамид Дбейба за временен премиер на страната, съобщи БТА. Те определиха и трима членове на Президентския съвет на Либия, предаде Франс прес.

Този временен екип ще трябва да обедини институциите на държавата и да гарантира сигурността до изборите, насрочени за декември, подчертава ООН. Либия е обхваната от хаос след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Две власти де факто си оспорват властта там на фона на външни намеси. От едната страна в Западна Либия има Правителство на националното единство, базирано в Триполи и признато от ООН, а също подкрепяно от Турция. От друга страна е власт, въплътена от Халифа Хафтар, силния човек на либийския Изток, подкрепян от Русия и от Обединените арабски емирства по-специално.

От понеделник в околностите на Женева, на тайно място, заседаваха 75-те членове на Форума за либийски политически диалог. Те гласуваха именно за временен премиер на страната. В подкрепа на Дбейба се обявиха 39 от членовете на Форума.

Хуманитарният кораб "Оушън вайкинг" спаси близо 240 мигранти край Либия

Дбейба е роден в Мисрата, в северозападната част на Либия. Той е инженер, основател на движението Либия ал Мостакбал. Заемал е ключов пост при Кадафи, когато е бил ръководител на Либийската компания за инвестиции и развитие.

Форумът, заседаващ в Швейцария, избра Мохамед Юнес ал Менфи за председател на Преходния президентски съвет. Той е от източната част на Либия. Менфи ще има двама вицепрезиденти, а именно Муса ал Кони, който е туарег, и Абдала Хюсеин ал Лафи, който е депутат от град Зауия.

Премиерът сега трябва в срок от не повече от 21 дни да състави правителство, обясни Стефани Уилямс, която е временно изпълняваща длъжността емисар на ООН за Либия. Премиерът ще разполага с 21 допълнителни дни, за да спечели вот на доверие в парламента след съставяне на кабинета. В случай на провал по въпроса ще се произнесат участниците в междулибийския диалог.

Последвайте канала на

Novini.bg
910 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Monicaa23

2021.04.10 | 04:00

1
­­­В­­­и­­­ж­­­т­­­е­ ­­м­о­я­­т­­­а­­­ ­­­т­и­­й­­­н­­ ­­п­у­­­т­­­к­­а­­­ ­­­-­­ ­­­W­W­­­W­.­­­B­­­G­­­1­­7­­.­­C­­L­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини