Иран: Европа да координира връщането на Техеран и Вашингтон в ядреното споразумение

  • 02 февруари 2021 07:49

  • 315
  • 2
Иран: Европа да координира връщането на Техеран и Вашингтон в ядреното споразумение
© Getty Images/Guliver

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф поиска от Европейския съюз да координира синхронизираното завръщане на Вашингтон и Техран към споразумението за иранската ядрeна програма, съобщава БНР.

Новият американски президент Джо Байдън изрази подкрепа за повторно участие на американската страна в сделката, след като предшественикът му Доналд Тръмп изтегли страната от нея. Байдън обаче настоява първо Иран да започне да изпълнява напълно ангажиментите си и да отмени мерките в знак на протест срещу решението на Тръмп.

Иран: САЩ да не се поддават на израелския капан за въвличане във война с Иран

В интервю за Си Ен Ен Мохамад Джавад Зариф каза, че върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел трябва да играе ролята на координатор и да очертае действията, които Вашингтон и Техеран трябва да предприемат за връщане към споразумението:

"Съществува механизъм за синхронизиране или координиране на нужните действия. В ядреното споразумение това е съвместната комисия. Тя има координатор -  преди беше Федерика Могерини, а сега е Жозеп Борел. Той може да влезе в тази си роля и да бъде един вид хореограф на действията, които Съединените щати и Иран трябва да предприемат. "

Последвайте канала на

Novini.bg
315 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.02.02 | 09:04

1
ИРАН СЕ НАДЯВА ГЕРМАНЦИТЕ ДА КОМАНДВАТ САЩ, МНОГО ГЛУПАВО.

2021.02.02 | 10:03

2
Хич не е глупаво . Германия и преди го е правила и пак може да го направи като се оттурси от еврейските паразити и твхния хегемон. По добре германия да управлява сащ отколкото дълбоката ционистка държава

Добави коментар

Водещи новини