Иран наложи санкции на Тръмп, негови министри и съветници

19 януари 2021 19:42

Иран наложи санкции на Тръмп, негови министри и съветници
© Getty Images/Guliver
851 3

Иран включи президента на САЩ Доналд Тръмп и няколко настоящи и бивши американски високопоставени служители в черен списък, обвинявайки ги в терористични деяния и деяния, насочени срещу човешки права - акт, смятан до голяма степен за символичен, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението на Техеран, оповестено в последния ден от мандата на администрацията на Тръмп, позволява конфискация на активи на санкционираните лица в Иран. Няма информация някой от включените в ирански черен списък да има такива активи.

Администрацията на президента Тръмп разшири санкциите срещу ирански официални лица, политици и компании след оттеглянето през 2018 г. на САЩ от ядрената сделка, сключена между Техеран и световните сили през 2015 г.

Сред санкционираните американски служители са държавният секретар Майк Помпейо, бившият министър на отбраната Марк Еспър, и.д. военния министър Кристофър Милър и финансовият министър Стивън Мнучин, се казва в съобщение на външното министерство, разпространено от държавните ирански медии.

САЩ наложиха нови санкции на ирански фондации

Санкционирани са също директорът на ЦРУ Джина Хаспъл, бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън, бившият пратеник на САЩ в Иран Брайън Хук, Елиът Ейбрамс - специален представител на Вашингтон за Иран и Венецуела и служителката във финансовото министерство, която се занимава със санкции Андреа Гаки.

Американските служители са санкционирани заради ролята им в терористична дейност и дейност срещу човешките права, насочени срещу Иран и неговите граждани, каза говорителят на външното ведомство Саид Хатибзаде.

Novini.bg
851 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Журналист...

2021.01.20 | 02:25

130024
...мисли си, че е журналист...дори и този, който е написал статията "Бай-бай Тръмп". Поне си признава, че е глупав. Това не е журналистика...защото в статията няма нищо обективно, което обяснава забраната за коментари - страх от общественото мнение!
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2021.01.19 | 20:08

129749
Браво на ИРАН...Тръмп е бясно куче което трябва да бъде бито с тояга до смърт

2021.01.20 | 00:14

129979
Какъв малоумник си. Но как да разбереш това. Невъзможно е. Тия, които идват след това "бясно куче" ще следват неговата политика стъпка по стъпка. И за Иран, и за Китай същото дърво. Квадратен за всички тарамбуки, в което число влизаш и ти.

Добави коментар

Водещи новини