Сирия: Не сме преговаряли с Израел

19 януари 2021 11:53

Сирия: Не сме преговаряли с Израел
© Getty (архив)
368 0

Не сме водили никакви преговори с ционисткия режим, това е заявило сирийското външно министерство, предаде ТАСС.


От дипломатическата централа на Дамаск с официална нота са опровергали статията в арабския вестник "Аш Шарк ал Аусат" .

Изданието написа как в края на 2020 г. в руската военна база "Хмеймим", край сирийското средиземноморско пристанище Латакия, е имало среща. В нея са участвали представители на еврейската държава и арабската република. "Представителите на двете държави от Близкия изток са обсъждали как Израел би могъл да помогне за регулирането на международните финансови  задължения на Сирия. В замяна Башар Асад би трябвало да се откаже от помощта на Иран и подкрепяната от Техеран милиция "Хизбула". По време на преговорите, състояли с посредничеството на Москва, не е било постигнато някакво конкретно споразумение", посочи още медията.

Русия посредничила между Израел и Сирия?

"Това е 100-процентова фалшива новина. Нейният генератор е ционисткият режим (Израел) и подкрепящите го САЩ. Целта на тази така наречена новина е една. Тя е да се разруши единството на арабския свят и да се сложи прът в борбата му срещу окупаторите", се е посочвало още в комюникето на външнополитическото ведомство на Сирийската арабска република.

"Нашата позиция остава непреклонна. Ние по никакъв начин няма да започнем разговори, докато окупаторите не напуснат завзетите територии  (Голанските възвишения и Източен Ерусалим, контролирани от Израел след Шестдневната война от 5 до 10 юни 1967 г.)", са били категорични от министерството на външните работи на Дамаск.

 

Валери Зайцев
368 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини