Екзекуциите в Саудитска Арабия са намалели рязко през 2020 г.

  • 19 януари 2021 07:24

  • 1010
  • 0
Екзекуциите в Саудитска Арабия са намалели рязко през 2020 г.
© Getty Images/Guliver (архив)

Екзекуциите на осъдени на смърт в Саудитска Арабия са намалели рязко миналата година, съобщи Саудитската комисия за правата на човека, цитирана от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че кралството отдавна е критикувано за броя на екзекуциите, който е сред най-високите в света, и за непрозрачната си съдебна система.

Саудитската екзекуция извади наяве опасни политически и религиозни разломи

Комисията съобщи, че е регистрирала 27 екзекуции в Саудитска Арабия през 2020 г., което е спад от 85 процента спрямо предишната година. Това отчасти се дължи на мораториума върху изпълнението на смъртни присъди за свързани с наркотици престъпления.

По данни на "Амнести интернешънъл" Саудитска Арабия е екзекутирала през 2019 г. рекордните 184 човека, предаде БТА.

800 удара с камшик и затвор за палестински поет в Саудитска Арабия

Друга неправителствена организация - "Риприйв", съобщи вчера, че в кралството през 2020 г. са били изпълнени смъртните присъди на 25 души - най-ниският брой, откакто тя е започнала да води статистика през 2013 г. В същото време тази НПО предупреди, че броят на екзекутираните в Саудитска Арабия може да нарасне тази година.

"Риприйв" допусна, че спадът през 2020 г. може да се обясни отчасти с епидемията от новия коронавирус. Екзекуциите в Саудитска Арабия са се увеличили през последното тримесечие на 2020 г., като само през декември са екзекутирани една трета от общия брой за годината.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1010 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини