Палестинците ще избират президент и парламент - за пръв път от повече от 15 години

  • 16 януари 2021 07:15

  • 419
  • 0
Палестинците ще избират президент и парламент - за пръв път от повече от 15 години
© getty images

През май палестинските избиратели ще гласуват за нов парламент, а в края на юли - за президент, и това ще са първите избори за тях от 15 години, предадоха ДПА и Ройтерс

Настоящият президент Махмуд Абас подписа снощи указ, с който насрочва парламентарните избори за 22 май, а президентските - за 31 юли.

В изборите ще участват избирателите от Западния бряг, ивицата Газа и Източен Ерусалим.

Свикването им е част от продължителни усилия за преодоляване на разногласията и противоборството между палестинските фракции. Те възобновиха опитите за помирение в името на създаването на единен фронт, след като миналата година Израел сключи дипломатически споразумения с четири арабски страни.

Тези споразумения, договорени от правителството на президент Доналд Тръмп, хвърлиха в смут палестинците и ги поставиха в засилващата се изолация.

Ислямистката екстремистка групировка Хамас, основният вътрешен съперник на Абас и неговото движение Фатах, приветства новината за изборите.

"През изминалите месеци работихме за премахване на пречките, така че да стигнем до този ден", посочи в комюнике Хамас и призова за честни избори, на които избирателите ще могат да изразят волята си без рестрикции или натиск, в условия на справедливост и прозрачност.

Израел преведе над 1 милиард долара на Палестина

В последните години избори бяха планирани няколко пъти, но президентски указ за организирането им така и не беше подписан.

За последен път вот беше планиран около края на 2019 г., когато Абас го обвърза с разрешение от Израел той да състои и в Източен Ерусалим, но разрешение не беше дадено.

Последните палестински президентски избори бяха свикани през 2005 г., а последните парламентарни - през 2006 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
419 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини