Саудитският външен министър осъди намесите на Иран в Близкия изток

  • 14 януари 2021 16:52

  • 396
  • 0
 Саудитският външен министър осъди намесите на Иран в Близкия изток
© Getty (архив)

Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд разкритикува на среща с руския си колега Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи в Москва намесите на Иран в Близкия изток, предаде Ройтерс.

На обща пресконференция с Лавров, предавана от саудитската телевизия, министърът каза, че свързани с Техеран милиции пречат за постигането на решение за войната в Сирия. Той обвини също подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен, че възпрепятстват мирните усилия в страната.

На пресконференцията след срещата Лавров заяви, че има сили, които искат да провалят политическия диалог с организацията на хусите "Ансар Аллах", предаде ТАСС.

"Приветстваме усилията на ООН за започване на конструктивен диалог по политически въпроси с движението на хусите, но в тази връзка отбелязахме, че има желаещи да провалят този процес.Имам предвид ракетното нападение на летището в Аден на 30 декември точно в момента, когато там извършваше кацане самолет с членовете на новото йеменско правителство. Настояваме за обективно и щателно разследване на инцидента", каза Лавров.

Взрив и убити посрещнаха новото правителство на Йемен

"Москва приветства новината за създаването на новото правителство на Йемен с участието на представители на Южния преходен съвет и редица други политически сили, както и посредническата роля на Рияд в този процес", подчерта Лавров.

ТАСС отбелязва, че някои членове на саудитската делегация не били подготвени за студовете в Русия и дори по време на срещата с Лавров в сградата на руското външно министерство останали с връхните си дрехи. Температурите в Москва днес паднаха до минус 14 градуса, в града непрекъснато вали сняг. Естествено, такова време не е най-привичното за представители на Саудитска Арабия, отбелязва агенцията.

Две жени от делегацията на кралството по време на преговорите се опитаха да се стоплят, като не свалиха връхните си дрехи. Мъжката част от делегацията начело със саудитския външен министър обаче се оказаха по-студоустойчиви и свалиха палтата си.

Последвайте канала на

396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини