Броят на убитите при израелските въздушни удари в Източна Сирия достигна 57 души

  • 13 януари 2021 18:43

  • 2493
  • 0
Броят на убитите при израелските въздушни удари в Източна Сирия достигна 57 души
© Getty Images/Guliver

Броят на убитите при извършените тази нощ въздушни удари на Израел срещу позиции на правителствените войски и техните проирански съюзници в Източна Сирия нарасна до 57 души, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от ДПА.

Според центъра сирийските самолети са изстреляли 18 ракети по оръжейни складове и военни постове в околностите на градовете Дейр аз Зур и Ал Букамал до сирийско-иракската граница, убивайки най-малко 14 правителствени войници. Останалите жертви са от съюзените с тях проирански полувоенни части. "Това са най-смъртоносните израелски въздушни удари по Сирия от началото на войната там досега", каза директорът на СЦНПЧ Рами Абдел-Рахман пред ДПА. Според него сред жертвите има членове на иранската елитна Революционна гвардия и на ливанското шиитско движение "Хизбула". При въздушната атака са били засегнати и позиции на "Бригадата Фатмиа" - въоръжена милиция, съставена главно от проирански афганистански бойци, добави той.

НПО: Израелски удари убиха над 20 души в Сирия

Сирийските държавни медии потвърдиха за израелските удари, без да съобщават данни за жертвите. Пресслужбата на израелската армия, цитирана от ТАСС, отказа днес да коментира съобщенията за въздушни удари в Източна Сирия.

Израелските атаки в Сирия се възприемат като опит да се попречи на Иран, който е главен съюзник на сирийския президент Башар Асад да засили военното си влияние в региона. Ирански войници, заедно със съюзени с тях въоръжени милиции от Ирак, Ливан и Афганистан, се бият редом със правителствените сили на Асад от началото на войната в Сирия през 2011 г., припомня БТА.

Филип Епитропов
2493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини