Доайенът на дипломацията на САЩ с важни съвети към Байдън

  • 12 януари 2021 11:28

  • 5373
  • 0
Доайенът на дипломацията на САЩ с важни съвети към Байдън
© Getty (архив)

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър е дал съвети на новоизбрания президент на страната Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в, предаде телевизия Ал Арабия.

Първият дипломат на Вашингтон от 1973 до 1977 г. е препоръчал на бъдещия държавен глава да продължи линията на предшественика си Доналд Тръмп по отношение на Близкия изток.

Според доайена на американската дипломация Байдън и неговият екип не би трябвало да да се връщат към спазването на договореностите с Иран за ядрената програма на Ислямската република. "По всичко личи, че Техеран продължава да не спазва споразумението със САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия. Ето защо преговорите не би трябвало да се подновят, докато Ислямската република не преустанови дейностите, които заплашват световния мир", е посочил 97-годишният дипломат.

Да припомним, Тръмп през 2018 г. е извадил САЩ от споразумението заради обвинения, че близкоизточната държава не спряла разработките на ядрено оръжие.

По думите на Кисинджър Байдън би трябвало да продължи и линията на Тръмп по отношение на нормализацията на отношенията между Израел, от една страна, и някои от арабските държави, от друга. "Споразуменията, подписани с посредничеството на Америка, са безспорен успех. Ето защо  работата в тази насока трябва да продължи", е казал още той.

Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха исторически споразумения за нормализиране на отношенията на церемония в Белия дом

 

Последвайте канала на

5373 0

Свързани новини

Водещи новини