Иран забранява вноса на американски и британски ваксини срещу COVID-19

  • 08 януари 2021 13:49

  • 2420
  • 3
Иран забранява вноса на американски и британски ваксини срещу COVID-19
© Pixabay

Иранският върховен духовен лидер аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 забрани днес на иранското правителство да внася ваксини срещу КОВИД-19 от САЩ и Великобритания, предаде Ройтерс.

"Вносът на американски и британски ваксини в страната е забранен. Казах това на правителствените представители и сега го обявявам публично", заяви Хаменей в реч, предавана на живо по телевизията.

"Нямам им доверие. Понякога те искат да изпробват ваксини върху други народи. Ако американците бяха способни да произведат ваксина, нямаше да понесат такова фиаско с коронавируса в собствената си страна".
Иран, който е най-тежко засегнатата държава от пандемията от коронавируса в Близкия изток, започна изпитвания върху хора на първата си собствена ваксина срещу КОВИД-19 миналия месец, като заяви, че тя може да помогне на страната да победи пандемията, въпреки американските санкции, отразяващи се на възможностите за внос на ваксини.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Бавното разпределение на ваксините поражда напрежение сред държавите от ЕС

Хаменей похвали усилията на Иран да разработи собствени ваксини, но каза, че страната може да получи ваксини "от други надеждни места". Аятолахът не даде повече подробности, но Китай и Русия са смятани за съюзници на Техеран, отбелязва Ройтерс.

Иранският върховен духовен лидер заяви днес, че Техеран не бърза с връщането на САЩ към ядрената сделка от 2015 г., но подчерта, че санкциите срещу Ислямската република трябва да бъдат вдигнати незабавно.
"Нито настояваме, нито бързаме САЩ да се върнат към сделката", каза Хаменей в изявление, излъчено по телевизията, и добави: "Но това, което ни се струва логично искане, е вдигането на санкциите. Тези брутални санкции трябва да бъдат вдигнати незабавно".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2420 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.01.08 | 15:15

3
Соросоидите могат да дойдат да ги ваксинирам с кожената инжекция. Аз имам антитела.
Off

2021.01.08 | 12:59

1
Мнооо "умен" тоя аятолах. Има право да е глупав, ще си носи последствията. Дарвин не прощава.

2021.01.08 | 13:55

2
За съжаление няма особено значение колко е умен. Путишвили първи като е толкова умен Алкашия да не би да върви нагоре? А хамериканците с техния оранжев мъпет или островитяните с техния рус патрЕот ... Интелекта явно не е много свързан с успеха в политиката.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини