Катар и Дубай започнаха кампанията по ваксиниране срещу COVID-19

  • 23 декември 2020 20:17

  • 939
  • 0
Катар и Дубай започнаха кампанията по ваксиниране срещу COVID-19
© Getty Images

Катар и Дубай започнаха днес кампанията си по ваксиниране срещу Ковид-19, като първи бяха ваксинирани възрастни хора и работещи на първа линия, предадоха БТА и Франс прес.

Началото на ваксинирането в Дубай, едно от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства, започна в деня след доставката на първите дози от американско-германската ваксина на Пфайзер-Бионтех.

Първи бяха ваксинирани местни и чуждестранни служители в спешната помощ, полицаи и работещи в пътните служби, написа в Туитър информационната служба на емирството.

Първа партида с дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех пристигна вчера със самолет в Дубай от Брюксел, според официалната агенция WAM. Авиокомпанията на емирството я е транспортирала безплатно.

Според здравното ведомство в Дубай първата фаза от кампанията по ваксиниране трябва да обхване граждани на страната и жители над 60-годишна възраст, възрастни хора с хронични заболявания и работещи в сектори, ангажирани в борбата срещу пандемията.

Федералното правителство, базирано в Абу Даби, най-голямото от седемте емирства, съобщи вчера, че е одобрило ваксината.

Емирството Абу Даби вече обяви на 14 декември началото на ваксинирането, пет дни след одобрението на ваксината на китайския фармацевтичен гигант Синофарм.Според местната преса, най-малко 45 болници и клиники в емирството са снабдени с тази ваксина.

ОАЕ са установили близо 200 000 случаи на зараза от началото на пандемията, включително 650 смъртни случаи.

В Катар първи беше инжектиран 79-годишен пенсиониран университетски преподавател, според съобщение на министерството на здравеопазването.

Първите дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех пристигнаха в понеделник в богатото емирство от Брюксел, няколко часа след одобрението й. Ваксините ще бъдат безплатни и достъпни за всички желаещи, според властите.

Катар, който има по-малко от 3 милиона жители, е регистрирал 142 448 случаи на зараза, както и 243 починали.

Саудитска Арабия, най-засегнатата страна на Арабския полуостров, започна кампания по ваксиниране с препарата на Пфайзер-Бионтех на 17 декември.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини