Папа Франциск ще посети Ирак през март

  • 08 декември 2020 10:14

  • 187
  • 1
Папа Франциск ще посети Ирак през март
© Getty images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март ще посети Ирак от 5 до 8 март догодина, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Ватикана.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че Франциск, който навършва 84 години следващата седмица, ще посети иракската столица Багдад, а също градовете Ур, Ербил, Мосул и Каракош, предаде БТА. "Програмата на пътуването ще стане известна своевременно и ще взема предвид развитието на извънредната здравна ситуация по света", заяви Бруни.

Папа Франциск анулира традиционна предколедна церемония

Това ще бъде първото папско посещение в Ирак. Франциск се надяваше да пътува тази година, но плановете му не се осъществиха поради съображения за сигурност и заради пандемията от коронавирус. То също така ще бъде първото пътуване на Франциск от повече от година, след като всички посещения в чужбина, планирани за 2020 г., бяха отменени заради пандемията.

През 2000 г. покойният папа Йоан Павел Втори искаше да посети древния иракски град Ур, традиционно смятан за родно място на библейския патриарх Авраам. Посещението трябваше да бъде част от поклонническо пътуване в Ирак, Египет и Израел. Преговорите с правителството на тогавашния иракски лидер Саддам Хюсеин обаче се провалиха и Йоан Павел Втори не можа да отиде.

Последвайте канала на

Novini.bg
187 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ислямист

2020.12.08 | 15:02

1
християни ли ще търси??? ислямисите избиха и прогониха 1.5милиона християни от ирак. това докара американската демокрация там.

Добави коментар

Водещи новини