Иран се готови да увеличи износа на петрол при смекчаване на санкциите

  • 07 декември 2020 06:34

  • 536
  • 0
Иран се готови да увеличи износа на петрол при смекчаване на санкциите
© Pixabay

Иран е възложил на петролното си министерство за три месеца да подготви съоръженията за производство и продажба на суров петрол в пълен капацитет, съобщиха държавни медии, цитирани от Ройтерс. Стъпката се предприема преди евентуалното облекчаване на американските санкции, след като новоизбраният президент Джо Байдън встъпи в длъжност.

Медиите цитират иранския държавен глава Хасан Рохани, който припомня, че Иран е изнасял над два милиона барела на ден, преди президентът Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 година. Това стана през 2018 година, след което Тръмп върна санкциите, ударили силно иранската икономика чрез рязко намаляване на жизненоважния износ на петрол.

Иран е взел на мушка израелски учени?

Избраният президент на САЩ Джо Байдън, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, заяви, че ще се върне към пакта и ще отмени санкциите, ако Техеран се върне към "стриктно спазване на ядрената сделка", припомня Ройтерс.

Рохани обяви днес, че страната му се готви за бързо увеличаване на производството на петрол.
През идните три месеца министерството на петрола ще предприеме всички необходими стъпки, за да подготви съоръженията в петролната индустрия да произвеждат и продават пропорционално на наличния капацитет, посочи иранският президент, цитиран от официалната агенция ИРНА.
В момента Иран изнася под 300 000 барела на ден спрямо пика от 2,8 милиона барела през 2018 г, предаде БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
536 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини