Президент на Иран отхвърли проекта за обогатяването на уран

Иранският президент Хасан Рохани отхвърли днес законопроект, одобрен от парламента, който би прекратил проверките на ООН и би увеличил обогатяването на уран. Той каза, че това законодателство е вредно за дипломатическите усилия за възстановяване на ядреното споразумение от 2015 г. и облекчаване на американските санкции, предаде АП.

Споровете около законопроекта, които набраха сила след убийството на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде в петък, отразяват съперничеството между сравнително умерения Рохани и твърдолинейните депутати, които доминират в парламента и подкрепят по-конфронтационен подход към Запада, отбелязва АП.

Иранският президент заяви, че правителството му не е съгласно със законопроекта и го смята за вредно за развитието на дипломатическите дейности. "Днес ние сме по-силни в ядрената област от когато и да било", увери той на правителствено заседание.

Иран увеличава обогатения си уран

Очаква се, че законопроектът едва ли ще има особено влияние, ако въобще има някакво, тъй като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей има последната дума по всички важни въпроси, включително ядрената програма. Той изглежда по-скоро е демонстрация на непримиримост след убийството на Фахризаде, за което представители на иранските власти обвиняват Израел, отбелязва АП.

Рохани подкрепя връщане към ядреното споразумение между Иран и световните сили и по-голямо дипломатическо ангажиране със САЩ и другите западни страни.

Новоизбраният американски президент Джо Байдън също казва, че подкрепя връщане към сделката.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет