Азербайджан си върна и Лачин, третия окръг, граничещ с Нагорни Карабах

Азербайджанската армия съобщи, че се е върнала и в Лачин, третия и последен отстъпен от Армения окръг, граничещ с Нагорни Карабах, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Подразделения на азербайджанската армия навлязоха в окръг Лачин на 1 декември", съобщи азербайджанското министерство на отбраната.

Лачин е последният от трите окръга, които Армения се задължи да върне на Азербайджан съгласно споразумението за прекратяване на огъня от 9 ноември. Преди това бяха върнати окръг Агдам на 20 ноември и окръг Калбаджар на 25 ноември. Лачин образува буферна зона около самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах, в която мнозинството от жителите са арменци.

Азербайджанската армия влезе в района на Калбаджар, съседен на Нагорни Карабах

През шестте седмици интензивни боеве с Армения, в които бяха убити няколко хиляди души, Азербайджан си върна и други четири окръга, които също играят роля на буферна зона.

Окръг Лачин се простира по протежение на източната граница на Армения. Известен е най-вече с едноименния коридор, който е единственият път, свързващ Нагорни Карабах с Армения и сега се охранява от руски мироопазващи сили с численост 2000 войници.
 

Коментари

  1. 2020.12.01 | 10:41
    направо ме е яд как Русия се провали и не успя да помогне на братска Армения
    1. 2020.12.01 | 14:10
      от къде на къде аменците са ти братя бре малоумник
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет