НАТО ще обсъди бъдещето на мисията в Афганистан

  • 30 ноември 2020 15:53

  • 292
  • 0
НАТО ще обсъди бъдещето на мисията в Афганистан
© Getty Images/Guliver (архив)

Министрите на външните работи на страните от НАТО ще обсъдят тази седмица бъдещето на мисията в Афганистан, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че решенията по този въпрос се очакват догодина.

Столтенберг поясни, че от 100 000 служители на алианса в Афганистан по-рано, заети с бойни мисии, днес там работят около 11 000 военни от пакта, които обучават местните сили за сигурност. Дори и след решението на САЩ да се изтеглят, в Афганистан остават военни представители на 40 други държави, отбеляза той.

По неговите думи, въпреки решението на Вашингтон за прибиране на контингента, САЩ ще продължат да допринасят за операцията с разузнавателни данни и въздушен превоз. Столтенберг посочи, че най-добрият подход е в обучението на афганистанските сили за сигурност, за чиято дейност са осигурени средства до 2024 година.

В договаряното споразумение между САЩ и талибаните се предвижда чуждите войски да се изтеглят от Афганистан до 1 май догодина. Изправени сме пред труден избор, никой не иска да остане там повече от необходимото. Ако напуснем, Афганистан може пак да се превърне в гнездо на международния тероризъм, а ако останем, мисията може да се проточи и насилието да се възобнови. Решението как да постъпим трябва да вземем заедно и съгласувано, заяви Столтенберг.

По неговите думи новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е убеден поддръжник на връзката между Европа и САЩ, и се очаква да посети централата на НАТО в Брюксел в началото на следващата година.

Светът да не обръща гръб на Афганистан, призова ООН

Генералният секретар добави, че догодина ще представи идеи за обновяване на алианса, които да отчитат променената среда на сигурността и нуждата от по-тясна политическа обвързаност между съюзниците.

Столтенберг съобщи, че тази седмица външните министри ще обсъдят също въпроса с растящата мощ на Китай и свързаните опасности и възможности. По неговите думи целта е Пекин да бъде привлечен към контрола над въоръжаването и опазването на околната среда. Той добави, че министрите ще обсъдят действията на Русия с разработването на ново оръжие и наближаващия край на досегашния ракетен договор между Вашингтон и Москва, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Novini.bg
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини