Иран е знаел за атентати срещу Мохсен Фахризаде?

  • 30 ноември 2020 14:19

  • 656
  • 0
Иран е знаел за атентати срещу Мохсен Фахризаде?
© Getty (архив)

Иранските власти са знаели за подготвяни атентати срещу убития на 27 ноември 2020 г. разработчик на ядрената програма на близкоизточната страна Мохсен Фахризаде, написа британският в. Дейли телеграф.

Според изказване на секретаря на Висшия съвет за национална сигурност в Техеран Али Шахами съответните служби в Ислямската република са получавали данни, че е имало планове за убийство на учения. "Мъченикът е бил следен в продължение на двадесет години, направени са били десетки опити за неговото ликвидиране. За съжаление, този  в петък бе успешен", е заявил високопоставеният служител.

Кой е убитият в Иран учен?

По думите на Шахмани атентатът е бил извършен с помощта на оръжие, което се е  управлявало от дистанция. "Страхливите убийци не са били на мястото на престъплението", е заявил той.

Медията, цитирайки чиновника, допълни, че автомобилът, в който е пътувал ученият, е бил обстрелян с картечници, а по-късно колата е била атакувана с помощта на гранатомет. "Оръдията на на престъплението са били задействани с помощта на висотите технологии", посочи изданието от Обединеното кралство.

Първоначалната информация е била, че терорист-камикадзе се е хвърлил под автомобила на експерта и активирал взривно устройство. След това моторното превозно средство е било обстреляно с автоматично оръжие.

Създател на иранската ядрена програма е убит

Тази сутрин в Техеран се е състояло погребението на Фахризаде. На траурната церемония е присъствал и иранският военен министър Амир Хатами. "Ние много добре знаем кой е виновен за убийството на Фахризаде. Иранският народ и иранската държава няма да седят със скръстени ръце. Ние ще отмъстим!", категоричен е бил министърът.

Хатами не е посочил конкретен  виновник за насилствената смърт на специалиста. Според официални и неофициални лица от Ислямската република убийството е било организирано и извършено от израелски агенти.

Ръководителят на разузнавателната служба на еврейската държава (МОСАД) Йоси Коен пред вестника от страната си "Аарец" е заявил, че е научил за атентата от медиите.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
656 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини