Арменският премиер: Има сили, които искат да разрушат страната ни

Съществуват определени сили, които искат да разрушат нашата страна, това е казал арменският премиер Никол Пашинян в извънредно обръщение към нацията, предаде ТАСС.

Министър-председателят в Ереван е защитил подписаното на 9 ноември тази година от него, азербайджанския президент Алхам Алиев и руския държавен глава Владимир Путин споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, предвиждащо изтегляне на арменските военни от региона.

"Документът не е съвършен. В него има някои слабости, които са в процес на обсъждане. Искам обаче да подчертая, че и най-лошият мир е по-добър от всяка една война", е заявил премиерът.

Подписването на споразумението е било възприето от много арменци и в страната, и по света като капитулация и е станало повод за протести и искане за оставка на Пашинян.

Протести блокираха центъра на Ереван

"За съжаление сред демонстранти има хора, въоръжени с автомати. Тези лица искат да разрушат страната ни, да създадат хаос", е казал премиерът.

"Тези хора няма да успеят. Те не постигнаха основната си цел – да изкопаят пропаст между народа и правителството на Република Армения", категоричен е бил Пашинян.

Конфликтът между Баку и Ереван е започнал през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не са прераснали в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември 2020 г. районът отново е станал сцена на сблъсъци.

С подписаното споразумение освен за прекратяване на военните действия Азербайджан и Армения са се договорили да разменят пленници и тела на убити, а контролът по спазването на споразумението да бъде осъществяван от руски военни. Мисията, изпратена от Москва, е наброявала около 2000 души.

Коментари

 1. 2020.11.27 | 15:20
  Както арменците така и ние ще разберем " по трудния начин " , че раздора с Русия ще доведе до заличаване на българщината ако такава все още я има .
  1. 2020.11.27 | 21:38
   нали с и*
  2. 2020.11.27 | 21:37
   а ако говорим за този това означава че му пречи нещо да си доказва апетита
  3. 2020.11.27 | 21:35
   ти луд ли си по времето на Т. Живков бяха до последно скарани, нашия не буташе аванта
 2. 2020.11.27 | 17:09
  Umri nai nakraq predadatel mrasen
 3. 2020.11.27 | 15:07
  тоя ако го застрелят е едно добро ново начало.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет