Рохани призова следващия президент на САЩ да се поучи от провала на санкциите

  • 07 ноември 2020 20:11

  • 693
  • 1
Рохани призова следващия президент на САЩ да се поучи от провала на санкциите
© Getty Images/Guliver (архив)

Иранският президент Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август изрази надежда, че следващата американска администрация ще "се е поучила" от провала на политиката на натиск и санкции, използвана от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския срещу Техеран, която не накара ислямска република Иран да отстъпи, предаде Франс прес.

Действащият президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския беше възприел политика на "максимален натиск" срещу Иран, като се оттегли едностранно от международното споразумение за иранската ядрена програма и през 2018 г. наложи отново санкциите срещу Техеран.

Историческа победа: Джо Байдън е новият президент на САЩ

"Надяваме се, че опитът от последните три години ще послужи за урок на следващата американска администрация, за да спазва международните закони и правила и да се върне към ангажиментите си", заяви Рохани в реч, излъчена по телевизията.

"Нашият народ се изправи през тези последни три години срещу икономически тероризъм и показа безподобно търпение и издръжливост", добави той. Президентът подчерта, че Иран продължава да издържа и да проявява търпение, "докато другият лагер не се преклони пред законите", предаде БТА.

Рохани изрази надежда, че "тези, които налагат санкциите ще разберат, че избраният път беше погрешен" и увери, че "никога няма да постигнат целите си" по този начин.

Високопоставени ирански представители подчертаха, че ще се концентрират върху политиката на следващата американска президентска администрация, вместо върху личността на следващия президент. Техеран вече е заявявал, че евентуално връщане на Вашингтон към ядреното споразумение трябва да се придружава от обезщетение за понесените щети и гаранции, че това няма да се случи отново, припомня АФП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
693 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.07 | 21:01

1
Те едвам се отърваха от вас xhaxha

Добави коментар

Водещи новини