Израел е във фаза на клинично изпитание на ваксина

  • 03 ноември 2020 18:23

  • 659
  • 0
Израел е във фаза на клинично изпитание на ваксина
© gettyimages

В Израел започна тестването на първата, готова за клинични изпитания ваксина против COVID-19. Работи се върху още няколко.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Проф. Джони Гершони, имунолог и преподавател в университета в Тел Авив, е част от екипа, който разработва ваксина на базата на имунологичната реакция на вирусите.

„Тестването става на три етапа. За първия се привличат стотина доброволци, на които им се инжектира минимално количество, за да се види дали има странични ефекти. Порциите се увеличават постепенно. На този етап се интересуват дали ваксината е токсична за хора. Важно е изследователите да имат търпение; да имат търпение и при увеличаване на дозите да отчетат и най-малкото неразположение у доброволците“, разкрива Гершони пред БНР.

До 5800 долара глоба в Израел за нарушители на COVID ограниченията

Проф. Гершони поясни, че при втория етап десетократно нараства броят на доброволците. „В кръвните проби се проверява как антителата взаимодействат с вируса… При третия етап се избягва ваксинирането на определени групи от населението, които са в по-голям досег с болни – лекари, полицаи“, казва той.

Очакванията са ваксината да е готова през есента на следващата година.

Имунологът поясни, че повечето страни са се насочили да създадат ваксина с части от коронавируса. „Китайската е класическа - с истински умъртвен вирус. Руската, тази от Оксфорд и ваксините на някои американски фирми са на базата на ДНК и РНК обвивка на друг, много заразен, но не толкова опасен вирус. Организмът получава генетичния материал, учи се да синтезира в себе си този вирус и създава необходимите антитела в периода на синтеза... При най-модерните ваксина, разработвани от две задокеански фирми със съществено еврейско-израелско участие, дори не си правят труда да обвият РНК-то, а вкарват в организма само генетичната информация без самия вирус. Това е най-новото в имунологията“, обясни Проф. Джони Гершони.

Проф. Джони Гершони посочи, че имунотерапията с коктейл от антитела е обект на проучване на екипа на проф. Наталия Фройн от университета в Тел Авив. „Опитва се да създаде коктейл от еднослойни антитела за неутрализиране на вируса, така че организмът да премине към етап на самолечение… Хората умират по-често от пределно силната имунна реакция срещу този вирус. Затова при тежките случаи се дават биологични лекарства, които намаляват силата на имунната система“.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини