Грузинците ще гласуват днес за нов парламент

31 октомври 2020 07:06

Грузинците ще гласуват днес за нов парламент
© Gettyimages (архив)
388 2

Днес в Грузия ще се състоят парламентарни избори, насрочени през август от президента Саломе Зурабишвили. Грузинците за пръв път ще избират депутати в условията на коронавирусна пандемия, предаде ТАСС.

Здравните власти разработиха съвместно с ЦИК специални правила за целта. Избирателите трябва да идват в секциите с предпазни маски или да получават такива на място. За да не се разпространява заразата, на всеки ще се дава и химикалка, която ще може след използване да си вземе за спомен или да я остави в специално сандъче.

ЦИК се отказа от традиционните кабини за гласуване - този път те ще са без завески, но тайната на вота ще бъде гарантирана. Осигурена е течност за дезинфекция, ще се измерва температурата на всички избиратели, увери комисията.

Второ нападение срещу банка в Грузия за ден

Тази година 120 депутати от бъдещия парламент ще се избират по пропорционалната система, а останалите 30 - по мажоритарната. Новите законови норми предвиждат за партиите бариера от 1 процент за влизане в законодателния орган, вместо досегашните 5 на сто, а за блоковете - толкова процента от гласовете, колкото партии включва съответният блок, информира БТА.

За да получи правото да формира правителство, една партия трябва да събере най-малко 40,54 на сто от гласовете. Ако никоя не успее да надхвърли този праг, политическите сили, влезли в парламента, трябва да формират коалиционно правителство. Не стане ли това до две седмици, президентът има правото да разпусне парламента и да насрочи извънредни избори.

За 150-те места в новия законодателен орган претендират 48 партии и два блока. За фаворит е смятана управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия", дошла на власт през 2012 г.

Основната интрига е дали тя ще може за трети път да спечели изборна победа и ще може ли партията на експрезидента Михаил Саакашвили "Единно национално движение" отново да получи поне някакво участие във властта, отбелязва ТАСС.
В Грузия - страна с над 3,5 милиона избиратели, от 8 ч. сутринта до 8 вечерта местно време (07.00 - 19.00 българско) ще работят 3 849 избирателни секции.

Novini.bg
388 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Обикновена Пунта Мара

2020.10.31 | 08:13

1
А, БЪЛГАРИТЕ, какво още ЧАКАТ?!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2020.10.31 | 08:50

2
Чакат редовните избори!

Добави коментар

Водещи новини