Арменци запалиха израелския флаг в Ливан

Около 200 живеещи в Ливан арменци са протестирали вчера през турското посолството в Бейрут, съобщи ТАСС.

Демонстрантите по време на акцията са изразили подкрепа за техните сънародници в Нагорни Карабах. Част от участниците в мероприятието пред дипломатическата мисия на Анкара са запалили националните флагове на Азербайджан, Турция и Израел.

Премиерът на Република Армения Никол Пашинян в неделя е обвинил еврейската държава в подкрепа за Баку. Според министър-председателя в Ереван Израел е доставял модерно въоръжение на Азербайджан.

Към този момент от Израел не са коментирали изявата на Пашинян.

Конфликтът между Баку и Ереван е започнал през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не са прераснали в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември 2020 г. районът отново е станал сцена на сблъсъци.

Боевете за Нагорни Карабах продължават

Баку и Ереван на 10 и 26 октомври тази година са постигнали  споразумение за прекратяване на бойните действия и размяна на загинали и пленени.

Въпреки договореностите, насилието в Нагорни Карабах не е спряло и всяка една от страните обвинява другата в нарушаване на споразуменията.

Коментари

  1. 2020.10.27 | 22:34
    В интервю питат съветник на арменския президент: "Азербайджан получава оръжие от Русия - предимно, от Турция, от Чехия. Защо отзовахте само посланика от Израел?". И отговорът: "Е, да, Русия, Турция, Чехия... Но всъщност Израелското оръжие е високо технологично и именно то променя баланса са силите на бойното поле!" Тоя умник дава ли си слетка каква реклама прави на Израел? Реклама за милярди, за десетки милярди! Пък те да си горят флагове - за стотинки.
  2. 2020.10.27 | 15:28
    a ti si olig q vij v google wikipediq azerbeidjan koi mu dostavq orajie russia ili evreiski allahovci
  3. 2020.10.27 | 13:22
    Азербаджан предимно от Русия купува оръжия. Но май не им стиска на арменците да запалят и руски флаг.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет