Почина вторият човек в режима на Саддам

Езат Ибрахим ал Дури - зловещият номер две в режима на иракския президент Саддам Хюсеин и който през 2003 г. беше сред най-издирваните от американците високопоставени служители, е починал, обявиха от неговата партия и дъщерята на покойния иракски диктатор, съобщава БТА.

Мъжът, за чиято глава САЩ бяха обявили награда от 10 милиона долара по време на нахлуването, свалило от власт партията Баас, която управляваше Ирак от 1968 г., се укриваше.

Саддам Хюсеин предсмъртно: Оставям се в ръцете на Аллах

В съобщенията за смъртта му не се посочват причината и мястото на смъртта му. Поднасям съболезнования по повод смъртта на другаря в борбата Езат Ибрахим, написа в "Туитър" Рагад Саддам Хюсеин.

Партия Баас също публикува съобщение за смъртта на човека, който през 2003 г. беше зам.-председател на революционния команден съвет и вицепрезидент на Ирак. Слухове за смъртта на родения през 1942 г. Дури се появяваха на няколко пъти в миналото, но всеки път бяха отричани от длъжностни лица или привърженици на стария режим.

След 2003 г. баасистите изиграха ключова роля в бунта срещу американците, преди да се сближат с джихадистката групировка "Ислямска държава", победена военно в Ирак през 2017 г. Във видео, разпространено в интернет през 2016 г., Дури нарече "герои" членовете на ИД, които завладяха големи части от Ирак след юни 2014 г.

Дури беше тясно свързан и с Армията на мъжете от накшбандийския орден, от която бяха значителен брой бойци, участвали в бунта.

Коментари

  1. 2020.10.26 | 20:02
    Там,където краварин:(СеРеУ-то, разбирай ФАЩ) насе-ре,с нищо не може да се изпере! Изкормиха и окрадоха подредената държавица.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет