Годеницата на убития журналист Хашоги заведе иск срещу принц бин Салман

  • 21 октомври 2020 08:15

  • 613
  • 0
Годеницата на убития журналист Хашоги заведе иск срещу принц бин Салман
© Getty Images

Годеница на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги, убит през октомври 2018 г. в Турция, е подала днес във Вашингтон граждански иск срещу саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и няколко предполагаеми поръчители на убийството, предадоха Франс прес и ДПА, съобщи БТА.

Сътрудник на американския в. "Вашингтон пост" и критик на режима в Рияд, с който преди е бил близък, Хашоги беше убит, а тялото му разчленено, в саудитското консулство в Истанбул. Той влязъл в сградата, за да получи документ. Останките му така и не бяха намерени, припомня АФП.

Туркинята Хатидже Дженгиз смята, че служители на посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон са примамили годеника й в саудитското консулство в Турция като му казали, че там е единственото място, където може да получи нужния му документ.

Това фатално подвеждащо насочване се е случило в САЩ и е част от по-голяма конспирация, целяща да въздейства пряко върху политическата дейност на Хашоги в САЩ, пише в иска, внесен във федерален съд в американската столица.

Жалбата, към която се присъединява и опозиционната НПО "Демокрация за арабския свят сега" (DAWN), основана от Хашоги, е насочена срещу престолонаследника и няколко членове на неговия вътрешен кръг, след които бившия съветник Сауд ал Катани и бившият номер две в разузнаването генерал Ахмед ал Асири.

Саудитска Арабия обяви окончателните присъди по делото за убийството на журналиста Джамал Хашоги

Двамата мъже, идентифицирани от турските разследващи като поръчители на убийството, бяха съдени от наказателен съд в Истанбул.

Дженгиз твърди, че е претърпяла загуба на любов, утеха, интимност, морална подкрепа и привързаност със смъртта на Джамал Хашоги, за когото се е била омъжила с религиозна церемония и е очаквала гражданското им бракосъчетание.

Тя претендира обезщетение, чийто размер следва да бъде определен от съда.

Смъртта на Хашоги хвърли Саудитска Арабия в една от най-тежките дипломатически кризи и опетни образа на престолонаследника, посочен от турски и американски власти като поръчител на убийството.

След като първо отричаше убийството, а после лансира няколко версии, Рияд потвърди, че то е било извършено от саудитски агенти, действали на своя глава, без да са получили заповеди.

През декември 2019 г. петима саудитци бяха осъдени на смърт, а трима - на затвор, от трибунал в Рияд. През септември т.г. смъртните присъди бяха изменени.

Последвайте канала на

Novini.bg
613 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини