Над 170 военнопленници са освободени във втория ден на договорена размяна между воюващите лагери в Йемен

  • 16 октомври 2020 16:05

  • 499
  • 1
Над 170 военнопленници са освободени във втория ден на договорена размяна между воюващите лагери в Йемен
© Gettyimages

Над 170 военнопленници бяха освободени днес във втория ден на голяма размяна между бунтовниците и правителството на Йемен в рамките на споразумение под егидата на ООН. Това съобщи Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който организира операцията, цитиран от БТА.

Самолет на МКЧК излетя тази сутрин от временната столица на правителството Аден за държаната от бунтовниците хуси столица Сана със 101 пленници хуси на борда.

Йордания се затвори

По същото време самолет на МКЧК излетя от Сана за Аден със 76 пленници от правителствените сили. Според споразумението трябва да бъдат освободени общо 1081 пленници. Вчера вече бяха разменени над 700 от тях.

Очаква се днес да бъдат разменени общо 355 пленници. На преговори в Швеция през 2018 г. двата враждуващи лагера се споразумяха да разменят общо 15 пленници, за да създадат условия за политически преговори за прекратяване на конфликта в Йемен.

Оттогава размените на пленници се извършват откъслечно. Сегашното освобождаване на над 1000 лоялисти и бунтовници обаче е първата голяма размяна от началото на войната в Йемен, в която са убити десетки хиляди души, главно мирни жители и която според ООН е най-тежката хуманитарна катастрофа в света.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
499 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
6te umrat vsi4ki sivi reptili

2020.10.17 | 11:31

1
Parvo reptilite ot amerika trqbva da umrat samo togava 6te ima mir po sveta

Добави коментар

Водещи новини