Израелски експерти: ИД използва COVID-19

14 октомври 2020 11:30

Израелски експерти: ИД използва COVID-19
© Getty (архив)
533 0

Ислямска държава (ИД) използва COVID-19, написа израелският вестник Аарец.

Според изследване, проведено от учени в университети в град Хайфа (северната част на еврейската държава) и централния град Рамат Ган, екстремистите са се активирали през последните няколко месеца, докато властите в Ирак и Сирия са били ангажирани и с борбата срещу заразното заболяване в двете близкоизточни страни.

"Бойци на ИД са извършили най-малко 200 атаки в Ирак и Сирия. Жертвите и пострадалите от нападенията на терористите са били приблизително 900 мъже, жени и деца. Данните се отнасят за периода април - август 2020 г. и те не претендират за изчерпателност", са посочили още експертите от еврейската държава.

Според специалистите сред екстремистите е имало и увеличение на броя на хората, станали терористи-камикадзе или готови да жертват живота си като извършат кървави терористични актове. "Ние отбелязахме покачване на количеството на самоубийствените атентати и опитите за тях", са добавили авторите на изследването.

"Една от вероятните причини за тази тенденция е, че някои някои екстремисти  са се заразили с COVID-19. Сред повечето радикални мюсюлмански кръгове е циркулира идеята  че коронавирусната инфекция е наказание свише. Заради това много екстремисти отиват на смъртоносни мисии. Терористите искат да изкупят греховете се пред Аллах", се е допълвало в анализа.

Ирак и Сирия са обявили победи над ИД в края на 2017 г. Отделни поздразделения на терористите части са успели да се скрият в труднодостъпни райони в двете близкоизточни страни.

533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини