Владимир Путин е говорил с Баку и Ереван

  • 12 октомври 2020 16:23

  • 454
  • 1
Владимир Путин е говорил с Баку и Ереван
© Getty (архив)

Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 е провел телефонни разговори с президентите на Азербайджан (Илхам Алиев) и Армения (Армен Саркисян), предаде ТАСС.

Руският външен министър Сергей Лавров е казал пред журналисти в дипломатическата централа на Москва, че тримата държавни глави са са обсъдили конфликта в Нагорни Карабах. "Нашият президент в телефонните разговори със своите колеги от Баку и Ереван е подчертал необходимостта  от спазването на договореното в Москва на 10 октомври 2020 г. споразумение за прекратяване на огъня", е посочил още той.

Азербайджан и Армения се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах


Конфликтът между Баку и Ереван е започнал през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се е стигнало до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември 2020 г. районът отново е станал сцена на сблъсъци.

Баку и Ереван на 10 октомври тази година са постигнали  споразумение за прекратяване на бойните действия и размяна на загинали и пленени.

Въпреки договореността, насилието в Нагорни Карабах не е спряло.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
конфликта

2020.10.12 | 17:31

1
конфликта избухва още в далечната 1923г когато сталин дава тази област на азерската сср

Добави коментар

Водещи новини