Грузия предложи да бъде домакин на преговори за Нагорни Карабах

Грузинският премиер Георги Гахария е предложил страната му да стане домакин на преговори за Нагорни Карабах, предаде РИА Новости.

"Всички ние сме заинтересовани от това конфликтът да бъде разрешен бързо и с  мирни средства. Република Грузия е готова да даде своя принос и да стане домакин на мирна конференция, в която да вземат участие представители на всички страни", е казал министър-председателят на кавказката република.


Според премиера в Тбилиси заради възобновените военни действия ситуацията се е влошила.

"За съжаление ние не виждаме желание нито за прекратяване на огъня, нито за възобновяване на диалога. Поради това ние призоваваме и международните организации да положат усилия и да упражнят влияние Азербайджан, Армения и така наречената Република Нагорни Карабах", е посочил още той.

Съветът за сигурност на ООН призова за незабавно спиране на боевете в Нагорни Карабах


Конфликтът между Баку и Ереван е започнал през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември районът отново е станал сцена на сблъсъци.

Днес президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на посещение във военна болница в Баку е заявил какво е условието за прекратяването на започналата в неделя операция. "Ние искаме от Ереван само едно нещо – да изтегли своите военни части от  региона", е казал той. "Ние нямаме териториални претенции към Армения", е казал още държавният глава пред участници, пострадали в хода на бойните действия.

 

Коментари

  1. 2020.09.30 | 22:56
    Skpro 6te vleznat v na reptila analniq gaz tiq gnusni azeri
  2. 2020.09.30 | 17:39
    баку иска само едно - всичко....хеххехе
  3. 2020.09.30 | 17:37
    грузинците същото ги чака. ще влизат обратно в османската империя.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет