Заради претоварените болници паркинг в Израел беше превърнат в Ковид отделение

  • 25 септември 2020 14:56

  • 412
  • 1
Заради претоварените болници паркинг в Израел беше превърнат в Ковид отделение
© pixabay

Сив под, изпъстрен с бели стрелки, тръби по тавана и само неонова светлина. Претоварена от втората вълна на коронавирус, която разтърсва Израел, болницата в Хайфа превърна подземния си паркинг Ковид отделение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Паркингът на тази болница в Северен Израел беше изграден след войната срещу ливанската групировка Хизбула през 2006 г., за да служи за убежище в случай на нови военни действия. Но с връщането на коронавируса в Израел, който доведе до национална карантина за "най-малко" три седмици (до 11 октомври), "осъзнахме, че можем да използваме тази стратегическа структура", обяснява директорът на болница "Рамбам" Михаел Халбертал, предаде БТА.

За денонощие: Над 8000 заразени и 43 починали от коронавируса в Израел

Здравното заведение реши също да преустрои паркинга си, за да бъдат поставени там стотици легла. Със сини хирургически маски и латексови ръкавици персоналът е зает да инсталира оборудването и медицинските легла на местата за паркиране, разделени с бетонни панели, боядисани в розово, лилаво или зелено. Това Ковид отделение от вчера вече работи, за да може да приеме 770 пациенти.

"Трябва да се намерят решения, тъй като трябва да предоставяме грижи", заяви Халбертал, изразявайки "разочарование", че населението не спазва ограниченията, наложени, за да се спре разпространението на вируса. Особено като се има предвид, че мобилизацията на допълнителни ресурси за втората вълна ще намали "качеството" и "количеството" на грижите, предлагани на "пациентите, които нямат Ковид-19", подчертава той.

През последните седмици Израел е една от държавите с най-голям процент заразени с коронавирус. В сряда министерството на здравеопазването регистрира 6 808 нови случаи на заразени за денонощие.

"Здравната ни система вдигна предупредителен червен флаг", каза премиерът Бенямин НетаняхуБенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 г. в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и, за да оправдае новите сериозни ограничителни мерки, които през следващите дни може да бъдат затегнати.

За Хетам Хюсеин, завеждаща отделението по заразни болести в болница Рамбам, тези нови мерки са били въведени "твърде късно". "Препълнена" "Трябва да сме по-строги, защото установяваме увеличаване на броя на случаите и особено на тежките случаи", казва тя.

Новата вълна засяга най-вече северната част на страната, където е съсредоточено израелското арабско малцинство, до голяма степен пощадено от началото на пандемията, но ударено с пълна сила в последните седмици. Според властите причината е преди всичко в многолюдните сватби през лятото. "Всички болници са препълнени, някои достигат предела си и вече не приемат пациенти", подчертава г-жа Хюсеин.

От няколко дни претоварените болници вече не могат да се справят с потока от линейки, споделя служител от Маген Давид Адом - израелският аналог на Червения кръст. "Екипите ни чакат с часове, преди да могат да уредят приемането на пациент в болницата и през това време не могат да се грижат за други пациенти", отсича осъдително той.

Само 27 процента от израелците казват, че имат доверие в способността на премиера Нетаняху да се справи с тази здравна криза - най-нисък процент от началото на пандемията според проучване на Демократическия институт на Израел, изследователски център в Ерусалим. Правителството е изправено пред вълна от критики от опозицията, пресата, но и от здравни специалисти, които критикуват липсата на организация и на ресурси през последните месеци, за да се изпревари удара на втората вълна на заразата.

Рамбам успя значително да увеличи капацитета си, но болница в Източен Ерусалим изпитва недостиг на лекарства и медицински консумативи. "Вчера трябваше да върна десет пациенти", съжалява Джамил Куса, директор на болница "Свети Йосиф", която през март отвори специализирано отделение за пациенти с коронавирус. Би трябвало да "отворим второ отделение, но нямаме необходимия бюджет".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
412 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вики

2020.09.25 | 15:07

1
Какво държиш под контрол бе, смешник! Че сме с най-висока смъртност не само в Европа ли? Я се огледай какво се случва в нормалните страни! Русия- 1% смъртност, САЩ-2,8 %, Гърция--също и т. н. БЪЛГАРИЯ - над 4 %! Не е важно колко хора са се срещнали с вируса, а колко са оцелели!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини