Николай Младенов: Ключът на договора Израел - ОАЕ може да е мир в Палестина

В Белия дом ще бъде подписано мирно споразумение между Израел и Обединените Арабски Емирства. На събитието във Вашингтон ще присъства и външният министър на Бахрейн, който ще подпише също споразумение за нормализиране на отношенията с Израел. Защо е важно всичко това? Това коментира пред БНТ Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток.

"Това е първото ново споразумение, което нормализира отношенията между двете страни. То е важно, защото създава две невероятни възможности за региона - от една страна, борбата с радикализацията и общи действиея срещу вируса COVID-19 и на второ място, общи действия за решаване на Палестинския въпрос, без което траен мир не може да има", обясни Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.

Николай Младенов с горещ коментар за протестите, Конституцията и институционалната криза у нас

"Това споразумение изпраща сигнал за сътрудничество, в регион, който е раздиран от конфликти, допълни той. От самото началото на американските действия, една от големите заплахи, е анексирането от Израел на окупираните територии на Западния бряг. Със споразумението се сложи край на това, така че интересът от гледна точка на САЩ, е свързване на контакти и сътрудничество между техни партньори в региона", обясни Младенов.

По думите му, това е много повече от сделка и представлява разкриване на потенциала в сътрудничеството между две доста сериозни икономики.

"Палестинската държава се чувства изолирана и това е сериозен проблем, който трябва да бъде преодолян. За съжаление, през последните години той е в пълна стагнация затова и една от основните точки в споразумението е спиране на анексирането на окупираните територии на Западния бряг, категоричен е дипломатът. На всички е ясно от години, че Израел, ОАЕ и другите страни от Близкия Изток имат общо разбиране за тяхната сигурност, така че няма да се развие само икономическото сътрудничество. От моя гледна точка, един от най-съществените рискове е икономическата маргинализация в целия регион. Връзката с политическите елити може да бъде възстановена само с много сериозни действия относно социално-икономическата политика в този регион. Потенциалният ефект от това споразумение е в засилването на онези държави, които защитават толерантността. В момента нито палестинската власт, нито израелското правителство имат интерес от нагнетяване на напрежението в този регион и именно това може да е ключът в споразумението, което има огромен потенциал", обясни на финала Младенов.

Коментари

 1. 2020.09.15 | 20:52
  тоя ги разбира тия работи, служил е в израел.
  1. 2020.09.16 | 01:21
   На каквото , предлагам да стрелят срещу въоръжени войници или цивилни с оръжие,иначе си е тероризъм да убиваш цивилни невъоръжени граждани ! Нещо си се взел за умен или ?!
  2. 2020.09.15 | 22:10
   а какво предлагаш, да излязат с редовна армия, танкове и самолети срещи израелската ли???
  3. 2020.09.15 | 22:06
   Не знам къде е служил,но да стреляш по мирно населено място,по време на подписване на мирен договор ,показва точно кой е агресорът и терористът в тази ситуация!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет