Ливан наложи нова частична карантина, за да ограничи разпространението на COVID-19

  • 21 август 2020 21:37

  • 774
  • 0
Ливан наложи нова частична карантина, за да ограничи разпространението на COVID-19
© Pixabay

Ливанските власти наложиха считано от днес частична двуседмична карантина, за да ограничат разпространението на инфекциите с COVID-19, увеличили се след опустошителната експлозия на бейрутското пристанище, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В рамките на карантината, която включва полицейски час от 18 до 6 ч., са предвидени изключения за почистване на отломки, извършване на ремонтни работи и раздаване на хуманитарна помощ в кварталите, разрушени от взрива. Летището ще остане отворено, а от пътниците ще се изисква преди да се качат на полета си и след кацане, да си направят PCR тест.

Източник от силите за сигурност заяви, че като цяло в района на Бейрут противоепидемичните мерки се спазват от хората, но по думите му не така стоят нещата в Северен Ливан.

СЗО обяви кога да очакваме края на пандемията

Разпространението на COVID-19 увеличи неволите на Ливан, който все още се възстановява от експлозията на 4 август, при която загинаха над 180 души, а около 6000 бяха ранени. От октомври Ливан е измъчван и от тежка финансова криза, която съсипа икономиката му.

Тук в този район тези, които избегнаха смъртта, имат роднини, които са ранени, няма домове, нито коли - честно казано, забравихме за короната", каза 50-годишният Набил Нахид, служител в държавния сектор, чиято къща в квартал "Джемайзе" понесла тежки щети при взрива.

,,Но трябва колкото се може да вземаме предпазни мерки, защото през последните две седмици хората се смесват едни с други, а разпространението на короната със сигурност се е увеличило'', добави той.

Вчера Ливан отчете най-голямото си увеличение на новите случаи на коронавирус за денонощие - 613. След взрива разпространението на вируса се е засилило с оглед на това, че болниците бяха залети от пострадали, казват медици.

Преди експлозията общият брой на случаите беше 5000-6000, сега отиваме към 10 000 и нагоре, каза Иман Шанкити, представител на СЗО за Ливан, пред радио "Гласът на Ливан".

,,Общият брой на новите случаи за последните две седмици е равен на целия брой от февруари до деня на експлозията'', добави още той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини