ФБР ще помага на Ливан в разследването на взрива в Бейрут

  • 15 август 2020 07:04

  • 616
  • 1
 ФБР ще помага на Ливан в разследването на взрива в Бейрут
© Getty Images/Guliver (Архив)

Федералното бюро за разследване в САЩ потвърди снощи, че ще помага на ливанските власти, разследващи мощната експлозия, опустошила голяма част от Бейрут и убила 172-ма души, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Това става по искане на правителството на Ливан, се казва в съобщението на ФБР, публикувано във Вашингтон. "Тъй като това не е собствено разследване на ФБР, засега ще се въздържаме от коментари. Допълнителни въпроси следва да се отправят към ливанските власти, които водят разследването", се казва в него.

Представител на ФБР добави, че не може да даде подробности каква конкретна помощ ще окаже бюрото и дали негови експерти вече са изпратени в Ливан.

В частни разговори американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, обаче казаха, че експлозията в складовете на пристанището, където се е съхранявало огромно количество взривоопасен амониев нитрат, най-вероятно е нещастен случай.

Семействата на жертвите на експлозиите в Бейрут искат международно разследване

 

Лидерът на ливанската проиранска шиитска групировка Хизбула - Хасан Насрала, каза снощи, че тя ще изчака резултата от разследването, и ако се окаже, че взривът е акт на саботаж от Израел, еврейската държава "ще плати равностойна цена".

Насрала също така заклейми изненадващото затопляне на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства, като го нарече "предателство на ислямската нация" и "удар в гърба на палестинската кауза". Той каза, че Хизбула не е изненадана от този акт и предрече, че още арабски страни може да последват този пример и да подпишат мирни споразумения с Израел преди президентските избори в САЩ през ноември.

Последвайте канала на

Novini.bg
616 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ясна е работата

2020.08.15 | 08:42

1
ФБР ще отклонява движението

Добави коментар

Водещи новини