В Съвета за сигурност има разногласия за мироопазващата мисия в Ливан

  • 13 август 2020 14:51

  • 275
  • 0
В Съвета за сигурност има разногласия за мироопазващата мисия в Ливан
© getty images

Съветът за сигурност на ООН остава разделен по въпроса как мироопазващата мисия на ООН в Южен Ливан да действа на терен, като САЩ подкрепят искането на Израел за важни промени. На закрито заседание във вторник за мисията ЮНИФИЛ (United Nations Interim Force In Lebanon), чийто мандат подлежи на подновяване в края на месеца, посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт подчерта необходимостта от нов мандат.

"САЩ отдавна повтарят публично и в частни разговори, че статуквото в Ливан е неприемливо", заяви Крафт за АП след заседанието. "Сега е времето да разширим пълномощията на ЮНИФИЛ, да сложим край на дългогодишното самоуспокоение и да дадем възможност на мисията да постигне изцяло това, за което е предназначена", добави тя.

Предстои й обаче тежка борба, защото повечето от членовете на Съвета подкрепят продължаване на настоящия мандат на ЮНИФИЛ. На 29 юли генералният секретар Антониу Гутериш писмено препоръча на Съвета подновяване с 12 месеца на мандата на ЮНИФИЛ, като подчерта необходимостта да се запази висока численост на военните сили. В последния си доклад за Съвета за сигурност генералният секретар на ООН изтъкна важното значение на работата на ЮНИФИЛ, която продължава да поддържа мира и да осигурява стабилност в трудно време за страната, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

ЕС предоставя допълнителна подкрепа на Ливан

Франция разпространи проекторезолюция, която според дипломати ще продължи с една година сегашния мандат на ЮНИФИЛ. Дипломатите, пожелали анонимност, защото дискусиите са били неофициални, прогнозират трудни преговори преди изтичането на мандата на 31 август.

ЮНИФИЛ бе създадена да надзирава изтеглянето на израелските войски след интервенцията през 1978 г. Мисията бе разширена след войната между Израел и бойци на Хизбула през 2006 г., така че да може миротворците да бъдат разположени по ливанско-израелската граница, за да помогнат на ливанската армия да възстановят контрола си над юга на своята страна за пръв път от десетилетия.

Германският заместник-постоянен представител в ООН Гюнтер Заутер заяви пред Съвета (според текста, разпространен от мисията на Германия в ООН), че "напрежението напоследък и опасността от ескалация само подчертават важността на присъствието на ЮНИФИЛ на терена". По думите му "новата политическа реалност" след опустошителната експлозия от миналата седмица на бейрутското пристанище прави мисията "по-важна от всякога".

"Мандатът на ЮНИФИЛ продължава да бъде от изключителна важност" според Заутер. "Ясно е, че ЮНИФИЛ няма да може да постигне повече с по-малко средства. Затова ние изцяло подкрепяме ЮНИФИЛ в настоящия й мандат и сила и се надяваме, че Съветът още веднъж ще изрази единодушна подкрепа за тази важна мисия", добавя той.

Израел многократно е обвинявал подкрепяните от Иран бойци на Хизбула, че пречат на мироопазващите сили да изпълняват мандата си. Бившият израелски посланик Дани

Данон заяви през май, че Израел ще настоява мироопазващите сили да имат достъп до всички обекти, да имат свобода на придвижване и че всеки път, когато бъдат блокирани, Съветът за сигурност трябва да бъде незабавно уведомяван.

Тогава Крафт каза, че ЮНИФИЛ е възпрепятствана да изпълни мандата си" и че Хизбула е получила "възможност да се въоръжи и да разшири операциите си, излагайки на риск живота на ливанците". Според нея Съветът за сигурност "трябва или да потърси сериозна промяна, за да засили правомощията на ЮНИФИЛ, или да реорганизира персонала и ресурсите й в съотвествие със задачите, които е способна действително да изпълни".

Уикенд дари 300 000 долара за пострадалите от взрива в Ливан

Към 15 юни ЮНИФИЛ е включва 10 275 военен персонал от 45 държави, 238 души международен цивилен персонал и 580 национален (ливански) цивилен персонал. Морското подразделение на мисията се състоеше от шест плавателни съда, два хеликоптера и 864 души от военния персонал. Един от корабите обаче бе повреден от смъртоносната експлозия миналата седмица и 23 военни моряци от Бангладеш бяха ранени, двама от които тежко. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик съобщи вчера, че четирима остават в болница в стабилно състояние.

Ян Кубиш, специалният координатор на ООН за Ливан, и командирът на миротворците Жан-Пиер Лакроа информираха виртуалното заседание на Съвета във вторник. Кубиш призова за бързо съставяне на ново правителство на Ливан след оставката на премиера Хасан Диаб и неговия кабинет. ООН цитира думите му пред Съвета: "Има спешни хуманитарни нужди, които трябва да бъдат посрещнати, както и да бъдат извършени без никакво забавяне необходимите реформи, за да бъде възстановено доверието на ливанския народ и на международната общност към Ливан".

Последвайте канала на

Novini.bg
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини