Хизбула категорично отрича да притежава оръжеен склад на пристанището в Бейрут

07 август 2020 20:20

Хизбула категорично отрича да притежава оръжеен склад на пристанището в Бейрут
© Getty Images
699 3

Лидерът на ливанското движение Хизбула Хасан Насралла категорично отрече организацията му да притежава оръжеен склад на пристанището в Бейрут, което във вторник беше разтърсено от опустошителна експлозия, съобщава БТА.

"Напълно и категорично отричам да има нещо наше на пристанището, нито оръжеен склад, нито склад за ракети, нито една бомба, нито един куршум, никакъв (амониев) нитрат", каза лидерът на Хизбула в телевизионно обръщение след обвинения от медиите и обществеността.

Руска следа в ливанската трагедия?

При експлозията на пристанището на Бейрут загинаха над 150 души, а 5000 са ранени. Според властите тя е била предизвикана от огромно количество амониев нитрат, който е бил съхраняван без предпазни мерки.

При вчерашното си посещение в Бейрут френският президент Еманюел Макрон настоя за прозрачно международно разследване. Насралла приветства визитата на Макрон, който се срещна и с представители на Хизбула.

"Гледаме положително на всяка помощ и всеки израз на симпатия към Ливан и всяко посещение в Ливан тези дни, особено ако се вписва в контекста на помощта за Ливан и обединението му", каза лидерът на Хизбула.

Днес беше съобщено за пет нови ареста сред служители на митницата и пристанището, включително инженери. Така общият брой на задържаните във връзка с експлозията става 21 души.

"Ако ливанското държавно ръководство и политическа класа, както управляващите, така и опозицията, не успеят да постигнат резултати в разследването и да изправят отговорните пред съда, това ще означава, че няма надежда да се изгради държава в Ливан", заяви Насралла.

Мая Йорданова
699 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
Наблюдател

2020.08.07 | 21:35

94314
Руско корабче със селитра и някои други нещица е замесено.
Mangalite mar6 v indiq

2020.08.07 | 22:26

94402
ciganite ot indiq karo teb sa vinovni trqbva da umrat
има нещо за опоскване

2020.08.07 | 21:31

94304
и се придизвика конфликс в стил 11 септември

Добави коментар

Водещи новини