Разследването на експлозията в Бейрут проучва и възможна външна намеса

Президентът на Ливан Мишел Аун каза днес пред местни медии, че разследването на експлозията в склад на пристанището в Бейрут се опитва да установи дали тя е резултат от престъпно нехайство, злополука или външна намеса, съобщи канцеларията му, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Причината все още не е установена. Възможно е да е външна намеса чрез ракета или бомба, или друго деяние", каза Аун. Държавният глава посочи, че разследването на взрива във вторник, избухнал в склад с взривоопасен материал, се води на три нива. "Първо, как е пристигнал взривоопасният материал и как е бил складиран. Второ, дали експлозията е била резултат от нехайство или е злополука, и трето, дали е имало външна намеса".

Ден след посещението на френския президент Еманюел Макрон в Бейрут и призива му властите "да променят системата", Аун отбеляза, че е необходимо преразглеждане на "парализирания" политически режим. Изправени сме пред ревизия на системата ни, базирана върху консенсуса, тъй като тя не дава възможност да се вземат решения, които да се изпълняват бързо, каза той, цитиран от Франс прес.
Агенцията на ООН за съблюдаване и защита на човешките права призовава за независимо разследване на експлозията в Бейрут, като настоя призивите на пострадалите и близките на жертвите за търсене на отговорност да бъдат чути, предаде АП.

Сблъсъци в Бейрут

Говорителят на върховния комисар за правата на човека Рупърт Колвил цитира необходимостта международната общност да вземе отношение, за да помогне на Ливан с бърза реакция и постоянен ангажимент. Колвил каза, че Ливан е изправен пред "тройна трагедия със социално-икономическата криза, Ковид-19 и експлозията на амониев нитрат", разрушила столицата във вторник.

Говорителят призова също да се помисли за най-бедните и най-уязвимите, докато Бейрут и Ливан се възстановяват, а ливанските лидери да "превъзмогнат политическата безизходица и да вземат под внимание недоволството на населението", визирайки големите протести, избухнали в Ливан през миналия октомври.

Коментари

  1. 2020.08.08 | 15:32
    Бомба разбира се! Пречи им Хисбула!
  2. 2020.08.07 | 21:33
    Руско корабче със селитра, и може би някои други нещица е замесено
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет