Руски медии: Какво стои зад трагедията в Бейрут?

06 август 2020 09:23

Руски медии: Какво стои зад трагедията в Бейрут?
© Getty
4077 3

Най-малко 135 жертви, близо 4000 ранени, над 60 от които в критично състояние, стотици безследно изчезнали - това далеч не са окончателните цифри на загубите от катастрофата, кадри от която стреснаха цял свят, пише "Росийская газета" в статия за експлозиите, разтърсили във вторник столицата на Ливан.

Почти цялата инфраструктура на пристанището в Бейрут е в развалини, повредени са половината сгради в административната част на града. Жителите в ужас издирват роднини и близки, болниците са препълнени, а лекарите се оплакват от недостиг на оборудване и медикаменти. Загинали са най-малко 10 спасители, десетки медици са ранени, близо 300 000 души са останали без подслон, описва обстановката вестникът и цитира медийни съобщения с нови подробности за трагедията.

Според специалисти складираната в пристанището амониева селитра може да е избухнала след взрив на фойерверки в други складове, а облаците над района са приличали на атомни "гъби" заради високата мощност на експлозиите, както става например при изригвания на вулкани и падане на метеорити. Енергията, освободена при инцидента в Бейрут, е далеч по-ниска от тази при ядрен взрив, посочва "Росийская газета".

"Известия", както и други вестници, разказват за хуманитарната помощ, пристигаща в Ливан от Европейския съюз, Световната здравна организация и ред държави, включително Русия.

"Взривовете в Ливан са симптом на местната хронична болест - неспособността на правителството да поеме контрол над страната. По-рано тази година Ливан обяви дефолт и официално стана фалирала държава. Сега протестните демонстрации ще се подновят с нова сила", коментира арабистът Ксения Светлова.

Доброволците на местопроизшествието обвиняват за катастрофата правителството на бившия премиер Саад Харири, отбелязва "Известия". Изданието напомня, че амониева селитра е използвала за направа на бомби терористичната групировка "Ислямска държава".

Няколко са версиите за мощната експлозия в Ливан

"Лента" и "Труд" описват случая с кораба "Росус", чийто взривопасен товар бил докаран в Бейрут преди години, поместват и подробности за собственика - руския олигарх Игор Гречушкин, фалирал и фактически изоставил екипажа, арестуван заедно с плавателния съд заради неплатени такси.

Бившият капитан на кораба, "Росус" Борис Прокошев заявява пред "Комсомолская правда", че за сегашните взривове са виновни единствено властите в Бейрут, държали селитрата в пристанището от "алчност и безхаберие", вместо да наторят нивите в Ливан. "Крайно малки са шансовете" от руския собственик на кораба да бъде получено обезщетение по съдебен ред, обяснява пред "Московский комсомолец" юристът Марина Силкина.

Основната версия за трагедията в Бейрут засега е корупция и небрежност. Междувременно политиците в Ливан не могат да се разберат помежду си, а населението стремително обеднява. Страната е застрашена от глад, констатира "Комерсант".

Експлозиите са смъртоносен удар за цялата икономика на Ливан. Половината хора в страната живеят под чертата на бедност, наричайки управляващите "крадци и мародери". МВФ очаква ливанският дълг, днес 170 на сто от БВП, да достигне 183 процента. Според Европа Ливан трябва на първо място да се споразумее за кредит от МВФ, който настоява за реформи в страната, добавя всекидневникът.

Ливанската икономика е парализирана, обобщава "Взгляд". През бейрутското пристанище - най-големия хъб в страната, минаваха към 80 на сто от нейния стокообмен. Съсипан бе и съхраняваният в този порт национален резерв от зърно и останалите запаси ще стигнат само за месец. Икономическият катаклизъм може да се превърне в политически, връщайки страната в епохата на гражданската война, се казва в материала.

Виновникът за експлозиите остава неизвестен, неясни са и причините, и какво всъщност е станало, изтъква "Независимая газета". Тя цитира обаче телевизия "Ал Арабия", според която лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула шейх Хасан Насралла е допуснал в неотдавнашно обръщение "възможността да бъде атакувано израелското пристанище в град Хайфа, където има контейнери с амоняк. Ефектът от избухването им би наподобявал експлозията в Бейрут", пише вестникът.

Руска следа в ливанската трагедия?

Още през първия час след взрива бейрутското пристанище бе обкръжено не от полицията или армията, а от бойци на въоръжената групировка Хизбула, чиито позиции в ливанската власт са много силни. Това "поражда големи подозрения сред народа. Защото в Ливан всички знаят за оръжейните складове, които Хизбула, следвайки обичайната си терористична тактика, укрива в населени райони", подчертава "Новая газета".

Според източник на изданието в избухналия пристанищен хангар са били складирани части за сглобяване на ракети, доставяни от Иран на съратниците му в Ливан - шиитите от Хизбула. "За ливанските шиити тези въоръжения са сериозен аргумент във вечните им раздори с Израел. Корупцията убива. Войната убива. Това са основните поуки от ливанската трагедия", заключава "Новая газета".

4077 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
доктор Ох

2020.08.07 | 08:22

92410
Намирисва ми намеса на дългата и несравнимо хитра ръка на Израел! Ни чул .ни видял! Ще им хванете опинците!
Reptilite 6te umrat

2020.08.06 | 16:33

91700
Ne amerika a po skoro reptilite sa vinovni krano vreme da obqvim djihad na tiq gnusni reptili

2020.08.06 | 10:48

90977
САЩ-ГАДНИ ТЕРОРИСТИ,СА ИЗПИТАЛИ НОВА АТОМНА БОМБА С МАЛЪК ЗАРЯД

Добави коментар

Водещи новини