Проф. Чуков с коментар кой е виновен за трагедията в Бейрут

135 са жертвите на взривовете в ливанската столица Бейрут. Над 4000 са ранените, не е много ясно колко са изчезнали, близо 300 000 са без дом. Това е престъпление от невероятен ранг. Това обяви пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

"Ливанските власти обявиха извънредно положение и не се прави съдебно, а забележете, административно разследване от премиер - министъра. Тоест, политическите власти ще решат кой е виновен и кой не", коментира той.

Експлозията в Бейрут застрашава доставките на хуманитарна помощ на ООН в Сирия

"Най-вероятно, това се дължи на престъпна безотговорност, а историята започва през 2014 г. с един Молдовски кораб", допълни проф. Чуков.

Той предупреди, че се задава хуманитарна криза за страната. Изрази недоумение как може да се сложат хранителните запаси на една държава до складове с лесно запалимо вещество.

"В Бейрут стана най-големият взрив с конвенционални експлозиви, светът не познава такова нещо", каза още анализаторът. 

Междувременно във фейсбук известни личности и хора от целия свят побързаха да изкажат съболезнования на близките на загиналите в Бейрут. Появи се и хаштаг #prayforlebanon и #prayforbeirut.

В групата We are Lebanon продължават да се публикуват снимки и видеа от трагедията. Целият свят бе шокиран от случилото се. А разследването за причините продължава.

 

Коментари

  1. 2020.08.06 | 10:29
    Халифакс 6 декември 1917 г. При взрив на 300 т тротил и над 2000т покри нова киселина ( материал за взривни материали) загиват над 1700 души и градът е сринат на половина. Така че не Бейрут води класацията.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет