Световната банка е готова да окаже помощ на Ливан след опустошителната експлозия в Бейрут

06 август 2020 07:15

Световната банка е готова да окаже помощ на Ливан след опустошителната експлозия в Бейрут
© Getty Images, архив
392 0

Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурсите, с които разполага, за да помогне на Ливан след опустошителната експлозия в Бейрут във вторник, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Банката изрази готовност да направи спешна оценка на щетите и нуждите след взрива на бейрутското пристанище и каза, че ще съдейства за предоставянето на държавно и частно финансиране за възстановяване.

300 000 бездомни след експлозията в Бейрут

Институцията, която е дългогодишен партньор на Ливан, посочи в изявление, че е готова "да препрограмира наличните ресурси и да проучи възможности за допълнително финансиране, за да подпомогне хората, засегнати от това бедствие, да изградят наново живота си и да си осигурят средства за препитание".

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона долара в помощ на здравеопазването му. Страната преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения.

При експлозията в ливанската столица загинаха най-малко 135 души, бяха ранени около 5000 души, а над 250 000 останаха без подслон.

Novini.bg
392 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар