Дубай се опитва да съживи туризма след ограниченията

  • 10 юни 2020 13:47

  • 310
  • 0
Дубай се опитва да съживи туризма след ограниченията
© Pixabay

Докато сноват между поставените на разстояние маси, сервитьорите в ресторант в Дубай, с ръкавици и маски, наливат вино в пластмасови чаши, а клиентите забиват вилици за еднократна употреба в пържоли, поднесени в картонени чинии.

По време на ограничителните мерки, в този много посещаван малък ресторант, лъскавите аксесоари, с които богатото емирство се слави, са донякъде помръкнали заради физическата дистанция и предпазните действия, които продължават да са в сила за борба с епидемията срещу COVID-19, предаде БТА.

"Следващия път можете да донесете свои прибори за хранене", съветва двойка клиенти келнер от заведението, което навремето си създаде репутация с обещание за уникално гастрономическо преживяване.

Други ресторанти обаче извадиха отново луксозните чинии и прибори за хранене на мига, щом Дубай, най-известното от седемте емирства от арабските ОАЕ, предприе постепенно връщане към нормалното.

"Луксът вече не е толкова луксозен", иронизира 31-годишна живееща тук шведка. "Мисля, че още дълго време нещата няма да се върнат към нормалното", споделя тя за АФП.

"Преоткриване"

С малко петролни ресурси в сравнение със съседите си, Дубай, който парадира, че има най-разнообразна икономика в Залива, си изгради репутация на финансов, търговски и туристически център.

Градът е известен с огромните си търговски центрове, превъзходни ресторанти, модерни клубове и петзвездни хотелски комплекси, които бяха силно засегнати от здравната криза.

"Сега е моментът за проучване на нови неща. Препълнените ресторанти и клубове вече не са на мода, но не и домашните готвачи. Не можем да очакваме скорошно връщане към нормалното. Възстановяването ще изисква преоткриване", казваКарън Янг, изследователка от Американския предприемачески институт (American Enterprise Institute).

Дубай отваря обществените паркове и плажове

Макар Дубай да облекчава постепенно ограниченията, носенето на маска остава задължително на открито, а вечерният част остава в сила.

Местните жители могат да ходят на плаж, да вечерят на ресторант и да пазаруват в моловете.

Прочутите водни струи на фонтана в Дубай също започнаха отново да танцуват под звука на музика в сянката на най-високата кула в света - Бурдж Халифа.

Зрителите обаче трябва да са на достатъчно разстояние помежду си и да застават в жълто обозначени на земята квадратчета.

"До скоро"

В рекламно видео, излъчено в понеделник, службата по туризма подсказва, че връщането на чуждестранните гости може да стане скоро, но не посочва дата.

"До скоро", казва видеото, в което работници в гащеризони дезинфекцират целия град: успокояващи кадри, които се прибавят към тези, които са обичайни, на фойерверки, пустинни дюни и разкошни плажове.

В края на април ръководителят на службата по туризъм в Дубай - Хилал ал Мари, беше изчислил в интервю за агенция "Блумбърг", че туристите може да бъдат посрещнати отново през юли или септември, в зависимост от напредъка, постигнат срещу пандемията в световен мащаб.

Туризмът е ключов сектор в икономиката на емирството, което беше посетено от над 16 милиона гости през 2019 г. Преди пандемията да парализира световния въздушен трафик, властите разчитаха на повече от 20 милиона туристи тази година.

Според изследователската фирма Ес Ти Ар Глоубъл (STR Global), 30 процента от заетите в хотелиерската индустрия в Дубай вероятно ще бъдат освободени в следващите месеци, докато търсенето не се възобнови.

"Ще има много по-малко групови пътувания, което наистина се отразява на туристическата индустрия", беше добавил Хилал ал Мари, докато говореше за "предстоящите предизвикателства" пред емирството.

Понастоящем хотелите работят с намален капацитет и много от тях разпродават офертите си на ниски цени, за да привлекат жители на Дубай и съседните емирства, които са единствената им клиентела.

Но техните барове край басейни с напитки и поп хитове, които обикновено привличат тълпи от млади хора в разгара на лятото, остават затворени до ново нареждане.

"Мисля сериозно, преди да похарча пари за заведение, особено, когато здравето ми може да се окаже крайната цена", споделя шведката.

Емблематичният мол "Дубай" отново отвори врати

Последвайте канала на

Novini.bg
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини