Афганистанският президент и негов съперник със споразумение за подялба на властта

  • 17 май 2020 15:59

  • 481
  • 0
Афганистанският президент и негов съперник със споразумение за подялба на властта
© Getty Images/Guliver/ На снимката: Ашраф Гани

Афганистанският президент Ашраф Гани и съперникът му Абдула Абдула подписаха днес споразумение за подялба на властта след месеци вражда, която тласна страната към политическа криза. Това съобщи президентски говорител, предадoха Франс прес и БТА.

"Д-р Абдула ще оглави комитета за национално помирение и хора от неговия екип ще бъдат включени в кабинета", написа в Туитър Седик Седики, говорител на Гани.

Преизбраха Ашраф Гани за президент на Афганистан

Този пробив е постигнат в момент, когато насилието в Афганистан нараства - във вторник например бе нападнат родилен дом в Кабул и загинаха 24 души, включително новородени, въпреки че през февруари бе подписано споразумение със САЩ, според което до 14 месеца от страната ще се изтеглят всички чуждестранни войски. Освен това в Афганистан бързо се разпространява новият коронавирус.

Абдула Абдула, офталмолог по професия, обяви на 1 май, че е сключил "временно споразумение" с Ашраф Гани, бивш икономист от Световната банка.

Станал преди време премиер на Афганистан според предишно споразумение за подялба на властта, Абдула изгуби този пост след поражение в изборната борба с Гани за президентската длъжност през септември. Поради множеството оплаквания от нарушения, подадени от кандидатите, окончателният резултат бе обявен едва през февруари.

В началото на март и двамата - Гани и Абдула, се обявиха за президенти в един и същи ден и на същото място. Гани бе признат от международната общност.

Вашингтон упражни натиск за решаване на политическата криза, за да може да започнат преговори между Кабул и талибаните за бъдещето на страната - заяви, че незабавно ще намали финансовата помощ за Афганистан с един милиард щатски долара, а през 2021 г. с още един милиард, ако безизходицата продължи.

Но с Абдула начело на афганистанския Висш съвет за мир, преговарящ с талибаните, днешното ново споразумение за подялба на властта може според експерти да подпомогне Афганистан да излезе от кризата, добавя АФП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
481 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини