Над 500 души са починали от коронавирус в Южен Йемен през последните осем дни?

  • 16 май 2020 12:18

  • 427
  • 0
Над 500 души са починали от коронавирус в Южен Йемен през последните осем дни?
© Pixabay

Над 500 души с дихателни проблеми са починали през последните осем дни в Аден, главния град в Южен Йемен, съобщиха представители на местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това засилва опасенията, че разпространението на коронавируса излиза извън контрол в страната, разпалвайки гражданската война, която остави Йемен в руини.

Първи два смъртни случая на заразени с COVID-19 в Йемен

Гробар довери пред АП, че никога не е виждал такъв постоянен поток от мъртви в Аден - град, който преживя многобройни улични сражения по време на започналия преди повече от пет години конфликт. Социалните мрежи са пълни със съболезнования във връзка с починали в Аден. Има съобщения за по няколко смъртни случая в някои семейства.

Медицинските работници в Йемен, които почти нямат предпазни средства, са ужасени от перспективата да се изправят срещу заразата.

Официално случаите на коронавирус в разкъсваната от война бедна страна са малко.

По данни на международно признатото правителство в Южен Йемен има 106 заразени, 15 от които са починали. Бунтовниците хуси, които контролират северната част на страната, съобщиха за двама инфектирани, единият от които, сомалийски имигрант, е починал.

Според модели на Световната здравна организация в Йемен може да се зарази около половината от 30-милионното население и да умрат повече от 40 000 човека, отбелязва АП.

Гражданската война, в която бяха убити над 100 000 души, а милиони - принудени да напуснат дома си, унищожи здравната система и доведе водоснабдяването до колапс.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини