Израел, САЩ и Русия са се обединили срещу Иран?

  • 14 май 2020 11:57

  • 2002
  • 3
Израел, САЩ и Русия са се обединили срещу Иран?
© Getty (архив)

Тристранен съюз се е появил в Сирия, съобщи базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека.

Според неправителствената организация Израел, Русия и САЩ са обединили усилия, като крайната цел е била изтласкването на Иран от раздираната от гражданската война (започнала през 2011 г.) близкоизточна страна. Ставало е дума са  неофициален съюз, без пряко участие на Тел Авив, Вашингтон и Москва.

Експлозии разтърсиха сирийска военна база в провинция Хомс

По данни на Обсерваторията командири на кюрдски и арабски милиции, действащи в Сирия и Ирак (подкрепяни официално или не от САЩ, Израел и Русия) са провели заседание и решили да координират действията си срещу военните на Ислямската република и техните местни съюзници. Съвместните действия на паравоенните формирования са имали за цел да прекъснат оръжейните доставки по пътната артерия Техеран – Бейрут (и минаваща през иракска и сирийска територия).

ИД надигна глава и в Ирак

"Ако Москва си затваря очите за действията на Техеран в Ливан (подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбулла" е важен фактор в политиката на арабската страна), то активизирането на Ислямската република в Сирия заплашва руското влияние в Дамаск", посочи организацията.  

"САЩ и Израел отдавна са започнали да обменят информация за действията на Иран в Сирия и Ирак. Вероятно към тази към размяна би могла да се включи и Русия, ако вече не го е направила", допълни Обсерваторията.  

 

 

Последвайте канала на

2002 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ислямска република-ислямска "държава"-халифат

2020.05.19 | 12:25

3
Явно разлика няма,хубаво че урепаха ония ислямскинтерорист "генерал"
Димитър димитров ямбол 6408289066

2020.05.16 | 15:17

2
Смърди от всякъде
Fal6ivi novini

2020.05.14 | 18:09

1
Porednata fal6iva novina na sivite izvanzemni ot amerika

Добави коментар

Водещи новини