Рохани призова иранците да спазват здравните предписания

  • 11 април 2020 14:30

  • 654
  • 0
Рохани призова иранците да спазват здравните предписания
© Getty Images/Guliver

Иранският президент Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август призова сънародниците си да спазват здравните предписания, за да не бъде допускано разпространение на коронавируса на фона възстановяването от днес на нискорисковите икономически дейности в по-голямата част от Иран, предаде държавната информационна агенция, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

"Либерализирането на ограниченията не означава игнориране на здравните предписания, социалното дистанциране и другите здравни предписания трябва да бъдат сериозно съблюдавани от хората", каза Рохани.

Иран: Жертвите на заразата са над 4100

От днес в цял Иран се възстановяват така наречените нискорискови икономически дейности, с изключение на столицата Техеран, където това ще стане от 18 април. Иран е най-тежко засегнатата от силно заразното респираторно заболяване Ковид-19 в Близкия изток.

Ислямската република се мъчи да ограничи разпространението на заразата, но правителството се безпокои и че мерките за ограничаване на обществения живот могат да навредят на икономиката, която и без това тежко е пострадала от санкциите. Ирански правителствен говорител заяви, че "ако карантината продължи прекалено дълго, около 4 милиона души може да загубят работата си".

"Четири милиона заети извън държавния сектор се сблъскват със спиране или намаляване на работата, а оттам и с намаляване на възнагражденията и освобождаване", каза той.

Здравните власти многократно са недоволствали, че много иранци пренебрегват призивите да си останат у дома, и предупредиха за опасност от втора вълна на епидемията в Иран, където броят на жертвите достигна 4232, а заразените 68 192.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини