Израел взема мерки срещу ортодоксални евреи, които не спазват ограниченията заради коронавируса

  • 30 март 2020 16:21

  • 1599
  • 2
Израел взема мерки срещу ортодоксални евреи, които не спазват ограниченията заради коронавируса
© Getty Images/Guliver

Властите в Израел са обезпокоени, че членове на ултраортодоксалните общности в страната продължават да нарушават правителствените мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Полицаи патрулираха днес в квартал Моа Шеарим" в Ерусалим, обитаван от ортодоксални юдеи, и връчваха фишове за глоби на нарушителите на забраната за събирания на повече от 10 души на едно място, каза пред агенцията говорителят на полицията Мики Розенфелд. По думите му най-малко осмина нарушители са били задържани при операцията с личното участие на регионалния полицейски началник Ницав Дорон Ядид.

Сътрудник на израелския премиер е с коронавирус

Органите на реда са затворили синагогите, които не спазват разпоредбите на здравното министерство. Из кварталите с ултраортодоксални юдеи са разпространени постери, които прикванват обитателите им да спазват препоръките. Някои радикални равини не се подчиняват, но повечето призоваха хората да не идват в синагогите, а да се молят на балконите на своите жилища. Тези равини се позовават на религиозната заповед, че "свещеността на живота" има приоритет над останалите заповеди.

Сред 9-милионното население на Израел над един милион са ортодоксални евреи. Повечето от тях не ползват интернет и не гледат телевизия по идеологически причини, поради което им е трудно да бъдат в крак с разпорежданията. Все пак някои йешива (духовни училища) са отворени, а в много синагоги все още се извършват богослужения.

Сътрудник на израелския премиер е с коронавирус

По данни на здравното министерство в Израел има 4347 заразени с коронавируса, 80 от тях са в тежко състояние, а починалите са 16. Израелските телевизии "Канал 12" и "Канал 13" съобщиха, че повече от половината от хоспитализираните 543 са ортодоксални юдеи, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
И

2020.03.30 | 16:43

1
А нашите попове ще сбират тълпи по време на карантина заради Великден. Къде са правилата? Значи и рок концерти може щом са на открито.
че

2020.03.30 | 17:06

2
че ти хе ходи бе тъпак. пак с църквата се хванахте атеисти прости.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини