Опустошена от години на война, Сирия се изправя пред епидемия от коронавируса

Появата на коронавируса в Сирия изправя пред заплахата от смъртоносна епидемия едно население, изтерзано от 9 години война, с разсипани болници и препълнени бежански лагери, които вероятно ще ускорят инфекцията, казаха лекари и хуманитарни работници, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 11466

Сирийското правителство обяви в неделя първия си случай, след като преди това се появиха непотвърдени предположения, че вирусът е бил засечен, но това е било прикрито. Официални лица отричат последното обвинение, но предприeха строги мерки, докато заразата обхващаше съседните страни.

В северозападните райони, които са под контрола на бунтовниците, няма потвърдени случаи на инфекцията, но от доста седмици има пациенти с вероятни симптоми. Там до два дни трябва да пристигнат 300 комплекта за диагностични тестове, съобщиха Световната здравна организация и групи от медици.

Турция и Русия са съкратили втория си съвместен патрул в Идлиб

"Здравната инфраструктура и базисните услуги в по-голямата част от страната са в окаяно състояние...и сирийците най-вероятно ще бъдат от най-уязвимите пред глобалното разпространение на вируса.- Безспорно ясно е само, че те изобщо не са готови за епидемията", каза Рашел Сидер, съветник на Норвежкия съвет за бежанците.

Вчера по улиците на Дамаск все още можеха да се видят тълпи от пешеходци, много от тях с маски, въпреки наложените ограничения, като затворени училища и търговски обекти, забрана за обществения транспорт и отменени полети.

Командването на армията обяви в събота, че е подготвило военни болници и издаде заповед за минимизиране на масовите събития. Самер Ходр, шеф на болница в Дамаск, каза, че всички частни и публични болници в страната са готови според национален план за борба срещу вируса.

Местни жители твърдят, че цените на дезинфектантите и маските са скочили неимоверно в столицата, където през последните дни има паническо купуване от магазините.

СЗО ще изследва хората в контролираните територии в Северозападна Сирия за COVID-19

Шефът на една базирана в Дамаск неправителствена организация заяви, че има ограничен капацитет за диагностициране на случаи (на COVID-19), като тестове засега извършва само една главна лаборатория. Някои случаи се лекуват във военни болници, добави той, настоявайки да остане неназован.

Макар че е обявен само единичен случай (на заразен), според един дипломат вирусът вероятно е по-широко разпространен, отколкото се знае, което се дължи на ниския тестов капацитет и на липсата на прозрачност.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права твърди, че лекари са получили заплахи от правителството да не разкриват случаи. "На докторите е дадено указание да квалифицират случаите, в които се подозира корона инфекция, като остра пневмония", каза директорът му Рами Абдел Рахман.

Източник от ООН съобщи, че трима сирийци, пристигнали неотдавна от Сирия, са дали положителни тестове през уикенда в ливанската столица Бейрут, където също се води борба за овладяване на епидемията.

Правителството отрича да крие наличието на други случаи, макар че близките му връзки с неговия главен регионален съюзник Иран - най-тежко засегнатата от епидемията страна в Близкия Изток, повишава вероятността за внасяне на вируса отвън.

Йордания затвори границата си с Израел и Западния бряг заради коронавируса

Милиции, подкрепяни от Иран, който извършва военни и граждански полети до Сирия, воюват на страната на правителствената армия. Хиляди шиитски поклонници от Иран и други страни също така обикновено посещават Дамаск.

В онези части от Сирия, които не са под контрола на Дамаск, кюрдските сили в североизтока и подкрепяните от Турция опозиционни групи в северозапада също са затворили пунктовете за преминаване.

Прокудените от домовете си сирийци в северозапада живеят в пренаселени импровизирани лагери, което безпокои медицинските работници, че един епидемиологичен взрив може да се окаже особено смъртоносен. Подкрепяната от Русия офанзива на сирийското правителство там е превърнала във вътрешно разселени близо един милион души през последните месеци, а инфраструктурата е в руини.

Според Ахмад ал Дбис от неправителствения Съюз на организациитеза медицинска грижа и помощ - (UOSSM, Union of Medical Care and Relief Organizations), която действа на опозиционните територии, по време на боевете през последната година е унищожена голяма част от медицинските учреждения в региона и там са останали само 175 респиратора.

"Страни като Италия, Франция, Испания и други не можаха да избегнат ризата с коронавируса, така че какво остава за северозападна Сирия?", каза Дбис.
Пристигането на диагностичните комплекти тази седмица, макар и ограничен брой, ще позволи на лекарите най-после да започнат тестуване за вируса.

Няколко проби са били изпратени за диагностициране в Турция, но досега оттам нямало получен позитивен резултат.

"В болниците и медицинските пунктове пристигат много случаи със симптоми, но ние нямаме капацитет да ги диагностицираме", каза Башир Тадж Алдин, лекар към Сирийско-американското медицинско общество, което работи в Идлиб. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 11466

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.24 | 20:41
  От горе написаното,разбрах че за тези които режеха глави на хора,а видеото го качваха в интернет са усигорени и маски и тестове,а за обикновените хора от Сирия, нищо..така ли?.
  1. 2020.03.25 | 01:47
   HTS rejat glavi te sa iz4adiq na reptila trump
 2. 2020.03.24 | 17:00
  Buntovnici koi sa te tezi ot HTS dano po barzo umrat
 3. 2020.03.24 | 16:59
  Dano virusa sa hvane tiq ot HTS i da umrat vsi4kite
 4. 2020.03.24 | 16:07
  Не е важно колко хора ще си "заминат". Важно е Джуджето и Султана да си разделът Сирия!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как оценявате президентския вот в Беларус?

Как оценявате президентския вот в Беларус?

Избрано от Интернет