Турция подкрепя "правото на законна отбрана на сирийците" (обновена)

  • 01 април 2012 11:58

  • 1373
  • 4
Турция подкрепя "правото на законна отбрана на сирийците" (обновена)
©

Международната общност "няма да има друг избор освен да подкрепи правото на сирийците на законна отбрана", ако Съветът за сигурност на ООН не реагира срещу репресиите в Сирия, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на откриването на втората среща на страните от групата "Приятели на Сирия, предаде АФП.


Ердоган настоя Съветът за сигурност да поеме своята отговорност. АФП припомня, че Русия и Китай, като постоянни членове на Съвета за сигурност, са против приемането на каквато и да било резолюция срещу Сирия заради действията на режима. "Ако съветът за сигурност отново пропусне тази историческа възможност, международната общност няма да има друг избор освен да подкрепи правото на законна отбрана на сирийците, превърнали се в жертви на масови екзекуции", подчерта турският премиер. "Международните организации твърдят, че репресиите са отнели живота на 9000 души. Но аз твърдя, че жертвите са много, много повече", подчерта Ердоган. Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби също призова участниците в срещата да окажат натиск върху Съвета за сигурност на ООН да предприеме спешни мерки спрямо режима на президента Башар ал Асад.

Дамаск рязко осъди свикването на среща в Истанбул на групата държави "Приятели на Сирия" и обвини участниците в нея, че  създават хаос с цел страната да бъде отслабена, предаде  АП. В уводна статия на официоза "Баас", срещата в Истанбул е описана като "регионална и международна надпревара  в търсенето на начини да бъдат избити още сирийци, да бъде  саботирано нашето общество и държава и да се направи крачка  напред към по-голямата цел Сирия да бъде отслабена".

Последвайте канала на

БТА
1373 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2012.04.02 | 09:00

4
Ердоган не прави ли сметка , че утре същия масраф може да бъде приложен спрямо него . И международната общност няма да има друг избор освен да подкрепи правото на законна отбрана на кюрдите, превърнали се в жертви на масови екзекуции от страна на режима в Турция .

2012.04.02 | 00:47

2
питал ли си се защо по някаква причина това все не става - ами Турция е вече в НАТО, няма смисъл да се разиграва кюрдската карта, а точно обратно

2012.04.02 | 00:47

1
имах предвид, че сега Ердоган е просто рупор на Запада с оглед на евентуалното нахлуване в Сирия, а понеже Турция е вече в НАТО, Западът няма нужда, не бива и няма да допусне подпалване на чергата от кюрдите (но ще го причини, ако тя евентуално престане да е послушна)

2012.04.02 | 06:25

3
При по - сериозен пожар в региона , това ще е неизбежно . А американците имат доста по сериозни проблеми и Турция ще им е последна грижа , ще ги арижат в типично в техен стил , както и Израел . Но евреите като чели започнаха да се осъзнават какво всъщност се случва. Да си чул Израел да се изказва по темата Сирия ? Ако падне Башар Асад , в Сирия ще дойдат на власт крайно радикални ислямисти , което автоматично я превръща в плацдарм за атаки срещу Израел. С Египет вече започнаха проблемите им , след идването на" Братя мюсюлмани " ... и като цяло ситуацията в близкия изток става много сложна . САЩ действат там на принципа "разделяй и владей" , но този път може да отворят кутията на Пандора ...

Добави коментар

Водещи новини