ХАМАС е хакнала хиляди телефони на израелски военни с "жени"

  • 16 февруари 2020 15:03

  • 2826
  • 3
ХАМАС е хакнала хиляди телефони на израелски военни с "жени"
© Getty (архив)

Ислямистката групировка ХАМАС е успяла да хакне мобилните телефони на хиляди израелски войници, съобщи днес израелски военен говорител, цитиран от ДПА.

"Палестинското движение се е надявало по този начин да събере разузнавателни сведения", заяви подполковник Джонатан Конрикус.

"Израелската армия, съвместно със службата за сигурност "Шин Бет", е осуетила плана, след като някои войници съобщили за съмнителни опити да бъде осъществен контакт с тях в социалните мрежи. Младите, привлекателни "жени", които стоели зад тези опити, се оказали несъществуващи", каза Конрикус в телеконферентна връзка пред репортери.

Войниците били приканвани да свалят приложения, позволяващи им за кратко време да си обменят снимки, които след най-много 30 секунди изчезвали. Тези приложения вкарвали вреден софтуер в телефоните им.

Саудитският принц хакнал телефона на Джеф Безос

"Това е третият подобен опит на ХАМАС за последните три години и половина", каза Конрикус. Палестинското движение обаче се е усъвършенствало след предишния опит през юли 2018 година.

"Разбира се, те си извличат поуки и усъвършенстват методите си", заяви той. За да бъде подсилена автентичността на фалшивите профили и да бъде обяснено защо не владеят добре граматиката на иврита, жените твърдели, че са еврейски имигрантки. Разговорите във Фейсбук, Уотсап, Инстаграм и за пръв път в Телеграм започвали със звукови записи на женски гласове, произнасящи кратки фрази на иврит. Те използвали и сленг на иврит.

"Анализите ни не показват да има какъвто и да било съществен информационен пробив, но ще продължим да анализираме ситуацията", добави Конрикус.

Саудитска Арабия отрича да е хаквала телефона на Джеф Безос

Засега няма реакция от ислямисткото движение, контролиращо Ивицата Газа.

По думите на Конрикус това е бил най-сложният подобен опит на ХАМАС от всички досегашни.

 

Последвайте канала на

2826 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.02.17 | 00:05

3

а бе не са израелски, а белгийски военни

2020.02.16 | 17:21

2

И СЪС СИГУРНОСТ Е СЪБРАЛО РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СВЕДЕНИЯ

евреин- ционист

2020.02.16 | 17:00

1

това е п е д е р а с т. Те организират гей парадите у нас на който ,ходят Плювнювлиев и Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини