Ирак обмисля задълбочаване на военните връзки с Русия

  • 07 февруари 2020 06:49

  • 904
  • 5
Ирак обмисля задълбочаване на военните връзки с Русия
© Getty Images/Guliver (архив)

Представители на Ирак и Русия са обсъдили перспективите за задълбочаване на военната координация помежду си, съобщи иракското министерство на отбраната, цитирано от Асошиейтед прес.

Съобщението на министерството беше разпространено след среща в Багдад между началника на генералния щаб на иракската армия генерал Осман Ганими и руския посланик Максим Максимов.

Медии: Иран буди опасения и на Запад

Срещата е проведена в условията на несигурност за бъдещето на иракско-американските военни връзки след въздушния удар с дрон на 3 януари край летището в Багдад, нанесен от САЩ, при който бяха убити най-влиятелният ирански военен командир генерал Касем Солеймани и иракският командир на милициите "Хашд аш Шааби" Абу Махди ал Мухандис. Атаката накара мощните шиитски партии да призоват за цялостно преразглеждане на стратегическите отношения между Ирак и водената от САЩ коалиция.

Ганими е изтъкнал ролята на Москва в борбата срещу Ислямска държава, като заявил, че Русия е предоставила на иракските сили модерно и ефективно оборудване и въоръжение, което е изиграло важна роля за изхода на много сражения.
Според информацията от иракското министерство двете страни са обсъдили перспективите за "сътрудничество и координация". Максимов е отправил покана към Ганими да посети Москва и да разговаря със своя руски колега "в контекста на укрепването на сътрудничеството между двете страни".
Високопоставен иракски представител на разузнаването е казал пред Асошиейтед прес, че Русия, наред с други страни, е предложила военна подкрепа в ситуацията на напрегнати американско-иракски отношения след убийството на Солеймани.

"Ирак все още има нужда от разузнавателни самолети. Има страни, като Русия и Иран, които дадоха сигнал на Ирак, че биха ни подкрепили или биха ни снабдили с разузнавателни самолети", е казал източникът, пожелал анонимност.

В отговор на въздушния удар, убил Солеймани, иракският парламент прие необвързващо решение, с което призовава за изтегляне на силите на САЩ. След това премиерът Адел Абдел Махди открито призова за изтегляне на американците.

От тогава иракските лидери смекчиха реториката си, но партньорството между Вашингтон и Багдад е вгорчено, цитира БТА.

Висши иракски военни представители са казали пред Асошиейтед прес тази седмица, че иракското правителство е казало на армията да не търси съдействие от водената от САЩ коалиция при съвместни операции срещу Ислямска държава и да минимизира сътрудничеството. Наскоро генерал Франк Маккензи, най-висшият американски командир в Близкия изток, призна, че отношенията с Ирак минават през "период на сътресения".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
904 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ирак

2020.02.07 | 06:56

1

ирак е окупирана държава и може, а ние сме "партньори" и не можем. излиза, че сме по ниско по статус от окупирана държава.????

КРУМЕЕ,

2020.02.07 | 08:57

5

пак те шибат комунисти отзад, к у р в о -соросоидна.

2020.02.07 | 07:49

3

В България има шепа идиоти русофили и много руски агенти шпиони и провокатори. Трябва да скъсаме с Русия и нейните имперски мечти.

2020.02.07 | 07:15

2

Руските мераци не спират.За лъжите да не говорим.

Крум Усаински-Крупник

2020.02.07 | 08:56

4

ТАТКО, ПЛЮВНЮВЛИЕФ БЛАГОДАРЯ ЧЕ, МЕ ЗАЧЕНА АНАЛНО ОТ ДЪРТИЯ ЦИГАНИН СОРОШ. ОБЕЩАВАМ ДА ПЛЮЯ КОМУНИСТИТЕ и РУСИЯ ДОКАТО МИ ПЛАЩАТЕ ПО 15 лева и ПИЦА. УРА ДА ЖИВЕЕ ЦИОНИСКАТА МАФИЯ ,НА КОЯТО СЛУЖА.

Добави коментар

Водещи новини