Лидерът на Хамас: Мирният план на Доналд Тръмп няма да мине

  • 27 януари 2020 07:36

  • 836
  • 2
Лидерът на Хамас: Мирният план на Доналд Тръмп няма да мине
© Getty Images/Guliver

Мирният план за Близкия изток на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския "няма да мине" и може да отведе палестинците до нова фаза в борбата им, предупреди днес водачът на палестинското ислямистко движение Хамас, цитиран от Франс прес.

"Твърдо заявяваме, че "споразумението на века" няма да мине. Новият заговор срещу Палестина е обречен на провал", каза в комюнике Исмаил Хания.

Движението Хамас управлява в ивицата Газа - палестински анклав с население от два милиона души, припомня АФП.

Израел и Палестина: Ракети след Черен пояс

Малко след като беше разпространено комюникето на Хания израелската армия съобщи, че от Газа към Израел е била изстреляна ракета, а в отговор израелските военни са нанесли тази вечер нови въздушни удари в южната част на ивицата Газа.

Хамас не пое отговорност за изстреляната днес ракета, но предупреди, че "е време правата на палестинците да бъдат възстановени чрез нов етап от борбата срещу израелската окупация".

Движението призова също за преговори в египетската столица Кайро с другите палестински фракции, включително партия Фатах на палестинския президент Махмуд Абас (която управлява в окупирания от Израел Западен бряг) за съгласуване на реакцията им на американския план.

Очаква се в близките часове президентът Тръмп да огласи във Вашингтон близкоизточния си мирен план.

Осведомен американски източник, цитиран от Ройтерс, каза, че Тръмп ще се срещне утре в Белия дом последователно с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с лидера на опозицията Бени Ганц, които вероятно ще запознае с някои подробности от своя мирен план.

Споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Първоначално беше съобщено, че американският президент ще се срещне с Нетаняху и Ганц във вторник.

Палестински представители, според които правителството на Тръмп е твърде произраелско, казаха, че не са били поканени да участват в дискусиите, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

836 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Калъфите бугарски

2020.01.27 | 10:27

1

Ердогане пускаи беженците да разбере булгаристан какво е окупацията.

Kri6na da mi qde dedoviq gnusen mangal

2020.01.27 | 10:44

2

mangal q trai ae zaminavai v indiq pri drugite mangali

Добави коментар

Водещи новини